Птичи грип причинил смъртта на пеликани в "Сребърна"

OFFNews 26 март 2015 в 18:37 3845 2

Снимка БГНЕС

Птичи грип е открит в пробите на два от пеликаните, които бяха намерени мъртви в природен резерват "Сребърна".

Това е втори случай на опасния щам H5N1 за последните 2 месеца, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). В края на януари тази година болестта покоси пеликан край Бургаско.

Във вторник в езерото "Сребърна" бяха открити мъртви 21 пеликана.

"На 2 от тях са направени проби за изследване в Националната референтна лаборатория (НРЛ) за диагностика на инфлуенца по птиците и Нюкясълска болест към Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт (НДНИВМИ), София. Резултатите от извършените проби са положителни и при двете птици", съобщават от БАБХ.

В района вече са издали заповед за определяне на 3 км предпазна и 10 км наблюдавана зона. В предпазната зона се включват териториите на резерват Сребърна и с. Сребърна, община Силистра. В 10-километровата наблюдавана зона около огнището се обхващат селата Ветрен, Айдемир и Полковник Ламбриново от Община Силистра и гр. Ситово и селата Попина и Поляна от Община Ситово, Област Силистра.

Ферма за бройлери, която към момента е празна, също попада в предпазната зона. Във всички останали птицевъдни обекти в двете зони пернатите се отглеждат единствено за лична консумация. В наблюдаваната и предпазната зона се забранява преместването и транспортирането на домашни птици или на други, освен в случаите на транзитно превозване през зоната без разтоварване или спиране.

Забранява се и изпращането на яйца за люпене от животновъдни обекти, попадащи в горепосочените зони. Не може да се търгува с прясно месо и месни продукти от домашни птици и див пернат дивеч, взет от дивата природа от същите зони. Преустановява се транспортирането или разпространението на непреработен тор от стопанства с домашни птици или други птици, отглеждани на закрито.

Забранен е и ловът на пернат дивеч и пускането на диви птици, отглеждани на закрито, на свобода в природата.

Ще бъдат сформирани епизоотични комисии, които трябва да предприемат спешни мерки за предотвратяване разпространението на болестта.

Забранява се събирането и провеждането на изложби, пазари или други събирания на домашни или други птици на територията на областите Силистра, Русе, Шумен, Разград, Добрич и Варна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!