Протест в Пловдив срещу даването на Куршум джамия на мюсюлманското вероизповедание

OFFNews 14 февруари 2014 в 07:53 5363 3

Куршум джамия. Снимка: bulgariainside.com

Седмица след протестите в Пловдив по повод предявените от мюсюлманското вероизповедание претенции към няколко имота в града, пред сградата на пловдивската съдебна палата тази сутрин отново е насрочен митинг.

Този път конкретният повод е делото в Апелативния съд за карловската Куршум джамия. В края октомври миналата година Пловдивският окръжен съд върна на Главното мюфтийство Куршум джамия, която не е действащ храм от повече от един век, съобщава БНР. Имотът е върнат на базата на свидетелски показания. 

Очаква се пред съда да се съберат футболни агитки. Рано сутринта пред съда беше и карловският кмет Емил Кабаиванов, който очаква негови съграждани да се присъединят към протеста. 

В Карлово веднага беше открита подписка, която подкрепиха хиляди жители на града и региона, последваха и протести в защита на културно-историческия паметник. Куршум джамия и прилежащият към нея терен са публична общинска собственост и реституцията им е недопустима. С тези и с други мотиви Община Карлово обжалва решението на пловдивдските окръжни магистрати. Очаква се преди заседанието на Апелативния съд отново да се съберат футболни фенове от цялата страна, както и много карловци, за да изразят недоволството си от действията на мюсюлманското вероиповедание.

Междувременно, също сутринта, пред турското консулство в Пловдив е насрочен протест на активисти на ВМРО срещу генералния консул Шенер Джебеджи. Поводът е негово писмо до Карловския общински съвет, в което дипломатът призовава местния парламент да оттегли своя декларация от месец януари. Тя е в памет на хилядите жертви по време на Илинденско-Преображенското въстание и Балканските войни и в нея се отправя призив към турската страна за извинение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!