По каква схема се източват малки общини

OFFNews 14 април 2015 в 12:01 5054 5

Малки общини се източват с фиктивни договори за ремонти със солидни неустойки, за които е ясно, че нама да бъдат изпълнени.

Това показва разследване на bTV в малката община Ракитово.

Настоящият кмет Любомир Петков с изненада е установил, че има да плаща близо 800 хил лв. на фирма "Киссик Консулт", защото така е постановил международен арбитражен съд.

Предишната кметица Емилия Еленкова е подписала два договора с въпросната фирма за ремонт и оборудване на градската баня, която активно се използва в малкия град.

Всеки от тях е за сумата от 200 хил. лв. Има странна клауза, която е супер неизгодна за общината - кметството трябва да плати авансово 1/3 от сумите по договорите до два месеца и ако не стори това, фирмата получава обезщетение 120%.

Настоящият кмет уточни, че има принципно решение на общината за ремонт на градската баня, но пари в капиталовата програма на общината не са били предвидени.

"Това не е договор за изпълнение, а договор за скубане на общината. направила са схема, като осъдят общината, да делят. За мен това е престъпление и някой трябва да отиде в затвора", коментира Петков.

Бившата кметица пък оправда неплащането на 1/3 сумата с това, че е излязла в отпуска.

Освен, че е заробила общината с неизгоден договор, тя не го е завела в деловодството и е избрала фирмата без обществена поръчка. Обяснението за избора именно на тази фирма, е че е работила с нея 2-3 пъти.

Проверката на bTV показва, че Еленкова е сключила цели 11 договора с въпросната фирма, а справка в Търговския регистър сочи, че предметът на дейност на фирмата е отглеждане на пчели и риби, и производство на етерични масла.

На въпрос какво би могъл да направи с тези 800 хил. лв., настоящият кмет каза, че може две бани да направи с плаж и джакузита.

"Този договор безспорно е скандален и е в нарушение на Закона за обществените поръчки", коментира проф. Валери Димитров, бивш шеф на Сметната палата.

По думите му палатата не е направила проверка, защото никъде не е бил подаден сигнал за това нарушение.

Димитров съветва кметът да развали договора заради неизпълнение. 

Според бившия шеф на сметната палата трябва да се дадат правомощия на финансовия министър да разваля такива договори, след като ще му се дават правомощия да спира сделки заради казуса "КТБ".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови