Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Пазарджик може да остане без вода заради река Марица

OFFNews 13 ноември 2014 в 22:09 3352 0

Снимка БНТ

Пазарждик може да остане без вода, защото бреговете на Марица се рушат и реката може да залее помпените станции и кладнеците за питейна вода на града, съобщава БНТ.

За два месеца река Марица е подкопала и разрушила близо 50 метра от южния бряг. Водата вече е на 30 метра от помпените станции и кладенците на местното ВиК дружество.

От ВиК Пазарджик поискаха обявянето на частично бедствено положение, за да може да се пристъпи към спешно укрепване на брега с пари от държавния бюджет.

„В рамките на един месец тази земна маса ще бъде отнесена и ще бъде застрашено водоподаването. Град Пазарджик и още 4 населени места остават без питейно водоснабдяване”, каза управителят на местното ВиК Сергей Стойнов.

По предварителни разчети за частично укрепване на брега са нужни близо 250 хил.лв. Още през април тази година са поискани средства от Междуведомствената комисия, но пари не са отпуснати. 

Утре Областният щаб по бедствия и аварии ще заседава, за да реши дали да бъде обявено частично бедствено положение. 

„Смятам, че  до седмица ще успеем да отклоним течението. И другото, което можем да направим е да осъществим насип с едроломен камък тук, където реката отхапва от брега. Паника сред хората не съм усетил и не смятам, че има място за паника, нищо не се е случило чрезвичайно”, каза областния управител на Пазарджик Иван Йорданов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!