Оранжев код в 14 области заради силен вятър и сняг (обновена)

OFFNews 25 октомври 2014 в 08:31 7906 0

Оранжев код е обявен за днес в 14 области, а жълт- за 7 области на страната. Предупреждението е заради бурен вятър, интензивни валежи от дъжд и снежни виелици.

В 15 области оранжевият код е за ураганен вятър, придружен от проливни валежи от дъжд и сняг. Това са: Ловешка, Габровска, Великотърновска, Търговищка, Разградска, Шуменска, Пазарджишка, Пловдивска, Старозагорска, Сливенска, Софийска и София-област .

Ще има валежи и от сняг и условия за виелици и навявания. Очакват се значителни валежи с количества на места до 40 -50 л/кв.м. Ще бъде ветровито със скорост на вятъра 15-20 м/сек. и пулсации до 25 м/сек. В Смолянско се очаква да има и снегонавявания, съобщават от НИМХ, цитирани от Дарик.

В две области - Добричка и Варненска, оранжевият код е само за ураганен вятър.

По Черноморието ще духа североизточен вятър със скорост от 15 до 20 м/сек, и пулсации до 25 - 28 м/сек. Очаква се и вълнението на морето по крайбрежието да се усили до 4-5, на север от Шабла и на юг от Бургас до 5-6 бала. В област Бургас ще има и значителни валежи с количества на места до 40 -50 л/кв.м.

Жълт код е обявен за 7 области на страната.

В 5 области на Западна България жълтия код е за силни снеговалежи. В Пернишко, Кюстендилско и Благоевградско дъждът ще преминава в сняг. Ще духа север-североизточен вятър със скорост до 10-15 м/сек. В планинските проходи на София област ще има условия за виелици и навявания.

В другите 4 области пък жълтият код е за бурен вятър. Това са Врачанска, Плевенска, Русенска и Силистренска област.

Зелен код има само във Видинско и Монтанско.

Малко по-късно през деня в 5 области от Южна България беше обявен червен код за опасност от обилен дъжд и силен вятър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови