Метрото до Бизнес парка тръгва на 8 май

OFFNews 02 април 2015 в 11:10 7874 7

Метрото до Бизнес парка тръгва на 8 май.

Това обяви кметът на София Йорданка Фандъкова в интервю за БНТ тази сутрин.

"Вече на 99% е готов и другият участък, който се изграждаше заедно с този (бел. ред. - участъкът до летище София бе пуснат в движение днес). Това е участъкът в кв. „Младост“ до Бизнес парка. На 8 май, вече имаме дата, ще бъде пуснат в движение и този участък, и това за „Младост“ е една сериозна придобивка, имайки предвид големия трафик, който се генерира точно до Бизнес парка, и освен това заедно с метрото, общо в „Дружба“ и в „Младост“ има и около 2 км и половина нови булеварди с тротоари, с осветление, така че това е една допълнителна придобивка за инфраструктурата на тези два квартала", каза кметът.

След 8 май още около 90 000 души ще могат да пътуват с метрото. Това са хората, които ще се придвижват до летището и до Бизнес парка. Така метрото вече ще заема 1/3 от градския транспорт.

"До края на годината разчитам да започнем и строителството на третата линия, с която всъщност метрото ще има 50% дял в системата на градския транспорт", каза още Фандъкова.

Третата линия ще е изцяло подземна, а маршрутът ще бъде от Малък градски театър „Зад канала“ през Централна градска част до „Красно село“. Със строителството на централния участък от третата метролиния няма да се затварят булеварди заради това, че тя ще е изцяло подземна. Това обаче ще се случи при изграждането на станциите.

Метростанцията от третия метродиаметър ще е на бул. "България" и бул. "Гешов". "Тоест там, където предвиждаме строителството на естакадата на кръстовището на две нива, се предвижда да бъде свързано и с метрото", обясни Фандъкова. Изграждането на естакадата и метрото няма да е съвсем едновременен процес, но може би ще съвпадне, допълни тя.

Изграждането на тази част от метрото се забави много заради обжалвания, но всички процедури вече са приключили, така че на практика имаме готовност да започнем, увери кметът.

Предвижда се да има разширение на метрото и към зала "Арена Армеец", но това са бъдещи планове. Сред тях са и изграждането на метрото към бул. "Владимир Вазов", кв. "Васил Левски" в едната посока, и в другата - до "Овча купел".

Общината започна и аварийните ремонти на улиците с най-голямо движение, включително в периферията на столицата, каза още Фандъкова. Предстои началото и на плановите ремонти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови