Кои пътища са затворени заради снега

OFFNews 07 март 2015 в 10:15 9536 0

Снимка БГНЕС/Любомир Спиров

Агенция "Пътна инфраструктура" публикува информация за обстановката в страната и пътищата, които са затворени или за които са въведени ограничения.

Републиканските пътища са проходими при зимни условия.

920 машини обработват пътищата в районите, където вали сняг.

Пътните управления и снегопочистващите фирми са в 24-часов режим за поддържане на републиканската пътна мрежа.

Без ограничение за всички видове моторни превозни средства е пътуването през проходите „Републиката“, „Ришки“ „Обзорски“ и „Айтоски“.

През проходите „Пампорово“, „Печинско“ и „Рожен“ всички МПС трябва задължително да са с вериги.

Затворени за всички МПС са проходите „Троянски“, „Златишки“ и „Върбишки“.

В прохода "Предела" три ТИР-а аварираха и се наложи използването на специализирана техника. Проходът бе затворен за всички МПС към 12 ч. Към 14.30 ч. ТИР-овете бяха изтеглени, а проходът беше отворен за лекотоварни МПС. Ограничено е движението на тежкотоварни автомобили.

Преминаващите през „Превала“ товарни МПС трябва задължително да са с вериги, без ремаркета и полуремаркета.

Ограничено е движението на превозните средства над 12 т през „Петрохан”, а над 10 т през „Твърдишки“ и „Вратник“.

До 31 март т. г. през прохода „Шипка“ е забранено движението на МПС, превозващи товари с технически допустима максимална маса над 12 т, както и преминаването с ремаркета и полуремаркета над 10 т.

„Дюлински” е затворен за тежкотоварни автомобили.

Автомагистрала „Люлин“ бе затворена за час заради снегопочистване. След 11 ч. тя бе отворена за всички МПС.

Ограничено е движението на тежкотоварни автомобили над 10 тона по път III-102 Бело-Извоз, път III-1102 Кладоруп-Салаш и път III-1402 Вещица-Белоградчик, в област Видин. Леките автомобили трябва да се движат там задължително с вериги.

Само с вериги трябва да се движат и автомобилите по път III-506 Габрово-Узана, както и по път II-76 Харманли - Тополовград. Към 10 пътят I-8 Харманли - Пловдив бе затворен за тежкотоварни МПС, в участъка от границата с област Пловдив до Харманли в двете посоки, за почистване.

Малко след 10 ч. път II-86 Пловдив - Смолян бe отворен за леки автомобили.

Малко преди 12 ч. временно бе ограничено движението на МПС в двете посоки по пътя I-1 Враца - Ботевград, в района на Мездра, при моста на р. Искър, заради тежка катастрофа. Към 12.30 ч. движението бе възстановено. Трафикът се осъществява в едната лента с пропускателен режим и се регулира от органите на МВР.

Всички пътища от третокласната пътна мрежа в областите Смолян и Кърджали се затварят за движение на моторни превозни средства от 19 ч. на 7 март до 7 ч. на 8 март.

Малко след 16 часа от АПИ обявиха, че прохода „Котленски” е отворен, но е забранено е движението на МПС над 10 т.

АПИ препоръчва шофьорите да пътуват само с подходящи гуми, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки въведените ограничения и указанията на „Пътна полиция“. Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за движение при зимни условия, затруднява достъпа на снегопочистващата техника и възпрепятства пътуването на всички останали шофьори.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа от интернет страницата на АПИ – www.api.bg, и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови