Как МВР ще ни спира и снима на пътя по новите правила

Юлиан Христов 20 януари 2015 в 05:50 67223 17

Как ще ни спират и снимат на пътя по новите правила

От 20 януари проверките на пътя вече ще се извършват по нови правила.

За да избегне корупцията на пътя, МВР започна поетапното оборудване на 120 полицейски автомобила с камери, които ще заснемат извършването на проверките от пътните полицаи. Всеки автомобил ще бъде оборудван с цифрово записващо устройство, 3 камери за контрол и наблюдение на зоните, в които се извършва проверката, 2 безжични микрофона с паник бутон, GPS и автономна батерия. Самите камери - две на предното стъкло и една на задното, също са оборудвани с GPS.

Цялата информация ще се прехвърля на сървър, където ще се съхранява в продължение на 30 дни. Това е времето, в което, при евентуално обжалване на проверката, записите ще могат да бъдат преглеждани за нарушения.

Проверките ще се извършват на обозначени за целта места. Самите автомобили ще имат лепенки, че извършват видеозапис. Тези пунктове обаче ще са легитимни едва след като бъдат приети законови промени, вероятно през февруари, които регламентират обозначаването им с пътни знаци. Предварително МВР ще бъде длъжно да оповестява кои са участъците на пътя, при които се извършва контролът с автоматизирани и стационарни технически средства или системи. Това ще става чрез медиите или през сайта на МВР. 

Към момента в столицата и страната има оборудвани 20 автомобила.

Съответните Областни дирекции на МВР ще разполагат със съответния брой автомобили, както следва: Видин – 3, Монтана -3; Враца – 3; София – 15; Перник – 3; София област - 6; Кюстендил – 4; Пазарджик – 4; Благоевград – 5; Смолян – 3; Пловдив – 9; Ловеч – 3; Плевен – 5; Велико Търново – 6; Габрово – 3; Стара Загора – 4; Хасково – 3; Кърджали – 2; Сливен – 3; Търговище – 2; Разград – 2; Русе – 3; Шумен – 2; Бургас – 9; Варна – 7; Силистра – 2; Ямбол – 2; 

И при тези условия обаче полицаите няма да имат право да спират без причина. За да вдигнат палката и да ви отбият от пътя за проверка, е необходимо да:

- сте отнел предимство на пешеходец;

- да сте отнел на предимство в общите случаи, описани от закона;

- да сте извършил неправилно изпреварване; 

След като шофьорът е спрян, той може да бъде проверен единствено в условията на видеозаснемане и аудиозапис. В противен случай проверката ще се счита за нарушение. 

От МВР гарантират личните права на гражданите и обещават, че няма да ги заснемат, тъй като те ще стоят в автомобилите си.

От февруари се очаква на пътя да бъдат изкарани и 148 мобилни камери за контрол на скоростта. Това ще стане след приемането на промените в ЗДвП. С тези камери, както и стационарните, които към момента са разположени по републиканската пътна мрежа, освен фиш за превишена на скорост, може да се издава и фиш за други нарушения на пътя. Тогава, освен трите камери, заснемащи административната проверка, патрулката ще може да има и камера за регистриране на превишена скорост, но и при други нарушения.  

С новите промени в закона се изпълняват указанията на Върховния административен съд (ВАС), който забрани използването на мобилните камери, тъй като те поставят шофьорите в неравностойно положение. Според съда полицията по никакъв начин не може да докаже къде е била разположена камерата и дали тя е заснела действително нарушение в конкретния пътен участък с определени ограничения. Ако електронният фиш е обжалван от нарушителя, с новите промени ОДМВР ще бъде длъжно да приложи доказателства къде е извършено нарушението и какви са ограниченията в конкретния пътен участък, посоката на движение на автомобила, схема на местоположението на камерата и доказателство за това, че тя е технически изправна. 

Санкциите, които МВР може да налага при нарушения, уловени от камера, са за минаване на червен сигнал на светофара, неспазване на пътен знак, говорене по телефона по време на шофиране или шофиране без предпазен колан или каска, неправилно возене на дете. В закона ясно е регламентирано, че при нарушение, установено и заснето от техническо средство се издава електронен фиш, в който задължително се указва датата, часът и мястото на нарушението, регистрационният номер на автомобила, неговият собственик, описание на нарушението и съответните нарушени норми, размерът на глобата и срокът и начините за плащането ѝ. Изготвените с технически средства снимки, видеозаписи и разпечатки са веществени доказателствени средства в административнонаказателния процес.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8006

18

Anton Nikolov

26.04 2017 в 13:29

Тоя новия закон е изцяло в полза на КАТ спират те правят ти акт казват ти че са те заснели как отнемаш предимството на пешеходец които ти не си видял явно е във фантазията на катаджията на въпроса мога ли да видя нарушението си ти отговаря не може докато не излезне акта в последствие при допитване до началника им се оказва че изобщо не мога да видя записа вие ми кажете господа не са ли това пладнешки обирджии оправят си премии с фалшиви актове що за закон е това