Йовчев: Повече полицейски акции със спорен ефект няма да има

OFFNews 02 февруари 2014 в 12:05 3157 3

Снимка БГНЕС

Цветлин Йовчев, министър на вътрешните работи

Повече полицейски акции без заповед и със спорен ефект няма да има. Това заяви вътрешният министър Цветлин Йовчев в интервю за БНР.

"За около 700 случая има посочени основания и мотиви в заповедите. Но за останалите малко над 700 – няма. А за 200 от тези 700 въобще няма документи. Това повече не може да продължава в МВР", каза той.

Загражденята около сградата на Народното събрание може да бъдат премахнати скоро, допълни Йовчев, но не се ангажира със срок. Условието за това било да няма заплаха за сградата и депутатите. "Това, че няма нормалност се дължи на това, че все още има, включително и политически сили, които работят целенасочено, за да има напрежение около парламента", каза той.

Протестите той коментира по следния начин: "Ако някой сега твърди, че има спонтанни и мирни протести, едва ли има някой да вярва в това".

Вътрешният министър подкрепи президента Росен Плевнелиев в искането му за пълно отваряне на архивите на бившата Държавна сигурност с думите:

"Ако наистина създаваме условия, в които могат да се раждат досиета, то това е един лош атестат за обществото като цяло. Ако оставим обществото да се движи по това, че някой някъде създава досиета и те са в основата и стават двигател на обществените и политически процеси, то това нещо е изключително вредно.

За да се справим с това трябва да имаме върховенство на закона, ясни процедури и правила, които да не позволяват това да се случва. Трябва категорично да се осъди това нещо и този, който се опитва да използва такива методи и механизми, по един или друг начин, да не получава нито обществено внимание, нито доверие. Създаваме сами една такава гнусна ситуация в страната, която не помага на никой. Тровим собственото си общество по този начин".

За подслушванията той заяви: "Аз съм най-неподходящия човек, към който трябва да се адресира такъв въпрос. От август миналата година министърът на вътрешните работи няма никакъв достъп до информация за това кой се подслушва и МВР няма възможности да подслушва. Ако е имало такова нещо, то е направено съгласно закона... Всички тези опити едва ли не да се създаде някакъв скандал и той да се изнесе в Европа, също е достатъчно непочтено. Това ще нарани България и обществото".

Йовчев обяви за свой приоритет справянето с битовата престъпност и финансовите престъпления срещу бюджета.

Той коментира и критиките от Европа заради бежанците.

В писмо от комисаря Малмстрьом България е критикувана, защото не осигурява достъп до територия на бежанци, които искат да преминат през държавна граница, заради условията за бежанците в България и заради това, че страната ни не успява бързо да извърши регистрацията и обработването на документите на тези, които кандидатстват за убежище.

"Мисля, че имаме сериозни аргументи. България няма пряко задължение да допуска на територията си бежанци, каквито например има Турция. В момента по-малко от 50% от нелегално пресичащите българската граница могат да се определят като бежанци. Има лица, които подозираме, че са свързани с терористични и екстремистки групи, както и такива, които са извършили изключително тежки престъпления. Не на последно място - преминаването на българската граница нелегално е престъпление според българските закони", каза Йовчев. 

Според него, България е подобрила условията, при които живеят бежанците, а от април навсякъде щяло да има и медицинско обслужване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!