Заповед на изгонената ректорка: Ще се подчинявате на мен, не на министъра

Александра Маркарян 04 юни 2015 в 10:08 19835 13

Изгонената от министъра на образованието 35-годишна ректорка на Стопанската академия Теодора Димитрова издаде заповед, с която разпореди на преподавателите, служителите, студентите и докторантите на висшето училище в Свищов да се подчиняват само на нея.

Абсурдната заповед е от 3 юни 2015 г. - денят, в който образователният министър проф. Тодор Танев издаде заповед, с която я отстрани от длъжност и назначи проф. Иван Върбанов за временно изпълняващ длъжността ректор до избора на нов ректор от общото събрание. Мотивът му е, че има съмнения, че изборът на Димитрова е станал след манипулиране на гласуването, за което има и официална жалба в МОН. В отговор Димитрова - бивша заместничка и бивша студенка на доскорошния ректор, скандално известният с връзките си с Красьо Черния, Величко Адамов се барикадираха в сградата, а свидетели разказаха пред OFFNews, че се изнасят документи, товарят се в джипове и се откарват в частна квартира.

Заповедта на Димитрова дословно гласи:

"Преподавателите, служителите, студентите и докторантите да изпълняват единствено и само актовете на законно избраната за РЕКТОР на Академията проф. д-р Теодора Димитрова и законно избраните ОБЩО СЪБРАНИЕ и АКАДЕМИЧЕН СЪВЕТ на Академията с мандат 2015-2019 г."

Вчера проф. Върбанов подаде жалба в полицията заради препятстване на достъпа му до висшето училище.

Той обясни пред OFFNews, че барикадиралите се в кабинета му обявили, че ще обжалват заповедта на министъра и чак след като съдът се произнесе, ще действат съобразно съдебното решение. Това обаче е в разрез със заповедта, защото в нея има клауза за предварително незабавно изпълнение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!