Експерт: Пет от осемте отсечени дървета на "Витошка" са мъртви

Симона Костадинова 05 май 2015 в 21:24 10545 12

Пет от отсечените осем дървета на бул. "Витоша" в столицата са напълно мъртви, а останалите три не могат да бъдат спасени. 

Това заяви пред OFFNews директорът на дирекция "Зелени системи" към Столична община ландшафтен арх. Ралица Маджарова, която е дала разрешението за изсичането. След материала ни за сечта на централния булевард тя отиде лично да преброи колко точно са били сухите кестени. Преброеното от нея обаче се размина с експертната оценка на ландшафтен архитект Димитър Данчев, според когото напълно сухи са 6, а не 5 дървета.

Тя обясни разминаването в броя с факта, че когато била правена предварителната оценка, дърветата не са били разлистени. От думите й не стана ясно през кой месец от годината е правена въпросната предварителна оценка.

От фирмата за озеленявене, от която отрязаха дърветата, твърдят, че само един кестен е бил напълно сух. "Не мога да коментирам какво е казал изпълнителят. Това е нашата експертна оценка, която се прави от архитекти, които са служители в общината", коментира ландшафтен арх. Маджарова. Тя призна, че не е преброила дърветата, преди да подпише разрешението за изсичането им.

Според експертите ще има и дървета, които няма да бъдат изсечени, но ще се наложи да бъдат лекувани. За броя им обаче се появи разминаване. Според Маджарова те са 3, а според пресцентъра на общината - 4.

Все още няма обяснение за най-очевидното разминаване - защо според експертите дърветата не са разлистени и сухи, а до днес, преди да бъдат отсечени, хората виждаха зелени, разлистени дървета (виж галерията).

Маджарова заяви, че дърветата са без никакво разлистване в короната. Снимките на репортер на OFFNews от сечта обаче показват отсечени дървета със зелени корони.

Планът на общината е на мястото на изсечените дървета да бъдат засадени 17 червени кестена.

"Ние нямаме интерес да сечем дървета, без да има причина за това, защото винаги има много силна обществена реакция. Никога не сме позволявали и да се сече дърво заради някакъв строителен обект. Напротив, спирали сме строежи заради това, че трябва да се секат дървета", каза още Маджарова. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!