Държавата плаща 50 хил. евро кръвнина на близките на Чората

OFFNews 04 февруари 2015 в 18:27 7845 4

Петимата полицаи, участвали в акцията, при която умира Ангел Димитров - Чората

Държавата ще пати 50 хил. евро кръвнина на близките на заподозрения в наркотрафик и сводничество Ангел Димитров - Чората, който почина по време на полицейска операция през 2005 г., когато премирът Бойко Борисов бе главен секретар на МВР.

Това реши правителството по време на днешното заседание, на което прие да изпълни решенията на Европейския съд по правата на човека по три дела срещу България.

Едното от делата срещу страната ни е спечелено от родителите, синът и жената на Чората, които са осъдили държавата за нарушено право на живот и на забраната за нечовешко и унизително отношение.

Близките на Ангел Димитров твърдят, че той е пребит до смърт от полицейски служители, но през юни 2011 г. ВКС оправдава полицаите, които са извършили акцията, като приема, че Димитров е починал в резултат на асфикция.

Според Европейския съд по правата на човека е безспорно, че Димитров е починал, докато е бил изцяло под контрола на петимата полицаи, участвали в операцията срещу него.

Съдът припомня, че отговорността на държавата не се ограничава само до случаи, в които са налице достатъчно доказателства, че използваната от полицаи сила е довела до смъртта на дадено лице, а и когато не са взети всички възможни предпазни мерки при избора на средства и методи, за да се избегнат или поне да се минимизират случаите на причинена смърт.

Съдът в Страсбург заключва, че с оглед констатациите и на Софийския военен съд, и на Военно-апелативния съд, нараняванията на Димитров са били причинени в резултат на сила, която не е била необходима за неговото задържане. Освен това намира вътрешното разследване на МВР по случая за неефективно.

На близките на Чората е присъдено общо обезщетение за неимуществени вреди в размер на 50 000 евро, 17 000 лв. на трима от тях за направените разходи и разноски в производството пред националните съдилища, както и 5000 евро и 818 лв. – за разходи и разноски в производството пред ЕСПЧ.

През 2014 година Европейският съд по правата на човека в Страсбург разгледа друго дело срещу България за смъртта на Чората. Тогава страната ни беше осъдена за полицейско насилие и неадекватно разследване на 1 юли 2014 година.

Ангел Димитров - Чората почина на 10 ноември 2005 година по време на спецакция,  която се проведе в  Благоевград. Полицаите, участвали в акцията бяха осъдени на първа инстанция на 18 и 16 години затвор. След това обаче делото беше върнато за ново разглеждане и през ноември 2010 година Военно-апелативният съд намали присъдите им наполовина. През 2011 година ВКС оправда петимата полицаи.

Другите двама, които са осъдили страната ни в Европейският съд по правата на човека в Страсбург, са Станислав Петков и Петко Профиров, които през март 2007 г. са задържани за 24 часа във връзка със серия кражби в Стара Загора. Заповедите за задържане не съдържат описание на фактическите основания за задържането, а само препращат към разпоредбите, уреждащи престъплението кражба в Наказателния кодекс.

Съдът в Страсбург открива редица нарушения и присъжда страната ни да изплати съответно 1000 евро и 500 евро за неимуществени вреди и общо 2172 евро за разходи и разноски по делото.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови