"Да си бежанец не значи да останеш завинаги в Европа"

ОFFNews 16 септември 2015 в 20:27 3906 7

Снимка БГНЕС

Даниел Митов.

"Работим добре, турските ни колеги са направили много, за да се ограничава натискът по нашата граница. Нито те, нито ние можем да гарантираме абсолютна непробиваемост на границата с Турция".

Така коментира министърът на външните работи Даниел Митов положението при турската ни граница и заловените днес 200 нелегални мигранти, цитиран от "Фокус".

„Югоизточната граница е много добре осигурена и всички, които имат изкушенията да преминават оттам, трябва да очакват, че това няма да е лесно. Правим всичко, каквото трябва и то дава резултати. Като се огледаме наоколо виждаме, че България е една от държавите, които се справят добре с опазването на границите си и с ограничаването на миграционния натиск”, изтъкна той.

Той подкрепи идеята за създаване на бежански центрове извън Европа, като помогнем на държавите, приютили стотици хиляди и милиони бежанци.

„Наказанията в някои държави-членки на ЕС са буквално смешни за трафик на хора. Трябва да си синхронизираме законодателството и да започнем безкомпромисна и тежка борба с този феномен. Трябва да стане ясно, че е необходимо да се реши проблема в Сирия и на всички хора, които преминават през ЕС, ще се прави разлика между икономически мигранти и бежанци. Бежанският статут не дава право за постоянно обитаване на Европа”, каза Митов.

Той поясни, че нямаме повод за сериозно притеснение от миграционен натиск, тъй като Турция си върши коректно работата и не допуска голям брой бежанци до нас.

 „Ние ще се обърнем към турската държава за евентуално започване на съвместно патрулиране, ако това се случи, ще бъде добре. Ако не, ще предприемем всички необходими действия, така че да засилим наблюдението и патрулирането по границата”, увери той.

Министърът определи като силно преувеличени данните за хиляди бежанци в Одрин и Истанбул, тръгнали към България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови