„Газпром“: „Южен поток“ приключи, газът ще минава само по „Турски поток“

OFFNews 14 януари 2015 в 20:01 10985 46

Газопроводът „Южен поток“ е закрит. „Турски поток“ е единственият маршрут, по който ще се правят бъдещите доставки на руски газ, които преминават сега транзитно през Украйна. Това заяви директорът на „Газпром“ Алексей Милер, след среща с еврокомисаря Марош Шефчович, цитиран от ТАСС.

Европейските партньори са информирани за това и сега задачата им ше бъде да създадат необходимите газопреносни структури от границите на Турция и Гърция, посочи Милер, като допълни, че времето за това ще е максимум няколко години.

Това е много строг график. За да се вместят в тези срокове, страните от ЕС ще трябва да започнат веднага строежа на нови магистрални газопроводи. В противен случай газът може да се озове на други пазари, подчерта шефът на „Газпром“.

Милер допълни, че „Газпром“ изгражда своята стратегия, изхождайки от плановете на ЕС да създаде единен Енергиен съюз, като обяви, че компанията разглежда това като нови възможности.

Надяваме се, че Енергийният съюз по никакъв начин няма да доведе до намаляване на сигурността и надеждността на енергийните доставки, обясни Милер.

Руският президент Владимир Путин обяви спирането на проекта „Южен поток“ на 1 декември. В същото време той обяви, че ще започне строежа на газопровод, който ще преминава през територията на Турция.

По-късно правителството излезе с идея за създаване на газов хъб в България, който да снабдява Централна и Западна Европа. Премиерът Бойко Борисов дори обяви, че хъбът е уговорен на 99%.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!