Военната прокуратура разследва сделката за нови парашути

Юлиан Христов 22 януари 2015 в 09:42 5699 1

Военната прокуратура разследва сделката за нови парашути

Снимка Министерството на отбраната

Военно-окръжната прокуратура в София е започнала проверка по случая със сделката за нови парашути за армията, научи OFFNews

Обществената поръчка за купуването на нови парашутни системи е обявена през 2013 година. През лятото на 2014 г. българо-германското дружество "Параплекс-Брюгеман" печели търга, след като дава най-изгодните условия. В резултат е сключено рамково споразумение за пет години, като в този период германците се ангажират да доставят общо 156 комплекта парашутни системи с кръгъл купол и още 26 комплекта "Летящо крило"

През декември 2014 година са доставени първите 26 броя десантна парашутна система с кръгъл купол и 6 броя парашути тип "Летящо крило". Комисията, която приема изделията обаче, отказва да ги приеме заради технически несъответствия на готовата продукция със заданието на поръчката. 

Основаната през 1936 г. германска фирма, специализирана в производството на парашутни системи, получава поръчката с подписа на зам. военния министър Неджми Али в правителството на Пламен Орешарски. По същото време армията получава като дарение парашути от американското правителство. 

По информация на OFFNews в управата на българо-германското дружество участва Соня Неделчева, бивш изпълнителен директор на военното дружество "Интендантско обслужване" ЕАД. Ръководството ѝ беше освободено от военния министър Ангел Найденов, след стачка на работниците, които искаха да получат забавените си заплати. 

В сряда се проведе среща с представители на германската компания "Брюгеман" с ръководството на Министерството на отбраната. На нея е взето решение независима фирма да направи проверка за съответствие на продукцията и да се произнесе за това годни ли са парашутите и могат ли да бъдат използвани от специалните части.

OFFNews изпрати запитвания до Министерството на отбраната и Военно-окръжната прокуратура за подробности по случая. Получихме обещание да получим отговорите до края на седмицата.   

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови