Венелина Гочева официално придоби „Труд“ и „24 часа“

OFFNews 30 юли 2014 в 21:30 7831 0

Венелина Гочева

Венелина Гочева стана мажоритарен собственик на „Труд“ и „24 часа“, след като прокуратурата вдигна запора на дяловете на Любомир Павлов.

В Търговския регистър вече е вписано, че фирмата на Гочева „Про нюз България“ АД е придобила дяловете на досегашните мажоритарни собственици в „Медийна група България – Холдинг“ ООД Любомир Павлов, Огнян Донев и фирмата „БГ Принтмедия“.

От договора за продажба на дяловете от април миналата година става ясно, че вдигането на запора е единственото условие за финализирането на сделката, съобщи „Дневник“.

Софийската градска прокуратура наложи запора през 2012 г. заради разследване за пране на пари срещу Огнян Донев и Любомир Павлов. 

Разследването срещу двамата бизнесмени продължи половин година, след което прокуратурата го прекрати и вдигна запора върху дяловете им в компанията.

До обвиненията се стигна след сигнал на бившите им съдружници – Христо Грозев, Карл Хабсбург и Даниел Риц, с които в момента се съдят за прехвърлянето на контролния дял в „Медийна група България холдинг“. Тримата твърдят, че чрез покупката на вестниците „Труд“ и „24 часа“ Павлов и Донев са изпрали пари, придобити от престъпна дейност.

Прекратяването на разследването беше потвърдено на първа инстанция, но Софийският апелативен съд реши, че разследването срещу Павлов трябва да продължи и затова върна запора на дяла му.

Според определението на Софийския градски съд, влязло в сила днес, става ясно, че с оглед на събраните доказателства „съществува изключително ниска степен на вероятност да се реализира наказателна отговорност“ на Любомир Павлов по обвинението за пране на пари.

В момента освен Венелина Гочева в съвета на директорите на „Про нюз“ са още адвокатите Ангел Ризов и Мариус Величков.

През април стана ясно, че Петьо Блъсков е подписал предварително споразумение с Венелина Гочева за покупка на всекидневника „Труд“ и седмичника “Жълт Труд“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови