ВСС отстрани "гнилата ябълка" Румяна Ченалова за 6 месеца

Отлагат делото "Октопод" през май

Ива Оприкова 22 януари 2015 в 14:53 7123 10

Съдия Румяна Ченалова

Съдия Румяна Ченалова от Софийския градски съд е отстранена от длъжност с решение на Висшия съдебен съвет за 6 месеца.

Предложението бе направено от дисциплинарния състав по казуса "Белведере" - Галя Георгиева, Магдалена Лазарова, Даниела Костова. Същевременно ВСС обедини последните две дисциплинарни производства срещу Ченалова. Новото ще бъде гледано от дисциплинарния състав, поискал нейното отстраняване от длъжност.

Казусът "Белведере" предизвика скандал, когато френския посланик Ксавие Лапер дьо Кабан публично обяви, че в съдебната система има гнили ябълки и посочи за пример решението по това дело на съдия Ченалова, което направи възможна кражбата на фирма. Скандалът осуети опита за присвояване.

През този период тя няма право да гледа дела, което пък ще доведе до отлагане на делото "Октопод", насрочено за май.

Първото дисциплинарно производство срещу съдийката бе образувано през юли 2013 година по информация на властите в Македония. Ченалова бе заподозряна в рамките на разследване за злоупотреба с 2.5 млн. долара от държавния тютюнев холдинг "Македония табак". Вече година и половина това дисциплинарно производство не е приключило, защото ВСС още не може да събере необходимата документация да го приключи. Очаква се по този случай съдийката да се отърве без последствия, защото македонските власти прекратиха делото.

На 17 декември 2014 г., по предложение на петима членове на ВСС, бе образувано дисциплинарно производство срещу Ченалова за констатирано забавено произнасяне по около 50 дела, като само по едно е близо година, за това, че е демонстрирала предубеденост в становището си по казуса "Белведере", публикувано на сайта на СГС, което уронило престижа на съдебната власт и за забавено администрирането на жалбите по делото за фалита на двете дружества, дъщерни на френска компания. В рамките на месец Висшият съдебен съвет образува второ дисциплинарно производство срещу компрометираната съдийка Румяна Ченалова.

На 15 януари 2015 г. ВСС образува друго дисциплинарно производство срещу съдийката. Според петимата вносители Димитър Узунов, Юлиана Колева, Михаил Кожарев, Георги Колев и Румен Боев, тя е нарушила чл. 307, ал. 4, т. 2, 4 и 5 от Закона за съдебната власт. Става дума за действие или бездействие, което неоправдано забавя производството; действие или бездействие, което накърнява престижа на съдебната власт; неизпълнение на други служебни задължения. По неофициална информация става дума за това, че не се е произнесла по искане на адвокати на обвиняемите по делото "САПАРД" от преди четири години за отмяна на наложени две обезпечителни мерки.

Това производство днес беше обединено с другото по "Белведере".

Решението за отстраняването е взето, след като от ВСС по-рано през деня събраха в едно две дисциплинарни производства, заведени срещу съдия Ченалова. В предишното заседание на ВСС, което се състоя на 15 януари, беше взето решение за образуването на трето дисциплинарно производство срещу нея. Предложението беше направено от членовете на съвета Димитър Узунов, Юлиана Колева, Михаил Кожарев, Георги Колев и Румен Боев. Според тях съдийката е направила няколко нарушения по точки от Закона за съдебната власт. Става дума за действие или бездействие, което неоправдано забавя производството; действие или бездействие, което накърнява престижа на съдебната власт; неизпълнение на други служебни задължения. За членове на дисциплинарния състав бяха избрани Ясен Тодоров, Каролина Неделчева и Румен Боев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!