Бойко съди Бареков, защото го обидил на „тъп“

Юлиан Христов 27 март 2014 в 15:09 9979 28

В Районния съд в София днес беше даден ход на делото за обида, което лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заведе срещу Николай Бареков.

Заседанието протече с поредица от куриозни моменти. 

Днес в съда се явиха само адвокатите на Бареков и Борисов и двама свидетели – журналистът Сашо Диков и Никола Николов, който работи в пресцентъра на ГЕРБ.

В тъжбата си Борисов твърди, че на 19 октомври 2013 г., в предаването „Дикофф” по Нова телевизия, лидерът на „България без цензура“ е обидил Борисов, като е заявил: „ми той е тъп, той по принцип е тъп”. Бареков е казал още, че Борисов е собственик на Нова телевизия и на футболен клуб „Левски”, което според лидера на ГЕРБ, представлявало явна демонстрация от страна на подсъдимия да го компрометира и да унизи честта му.

Пред съда Сашо Диков разказа, че по време на интервюто Бареков казал, че Борисов има собственост в Нова телевизия. Водещият отговорил на това твърдение с тезата, че Борисов би трябвало да е най-тъпият собственик на телевизия, за да допуска подобни интервюта в нея. Тогава Бареков казал: „Ами той си е тъп”.

Никола Николов пък разказа, че е уведомил Борисов по телефона за това какво е казал Бареков в интервюто. Борисов се ядосал и го попитал дали е сигурен. Въпросът бил поставен отново на оперативка в партията, след което Борисов се ядосал като казал, че така не може да се говори за него, защото е бил главен секретар на МВР, кмет, премиер и председател на най-голямата политическа партия. Съпартийците на Борисов разбрали, че той е ядосан, след като видели как той си хвърля сакото. 

Адвокатите на Бареков поискаха адвокатът на Борисов Марин Марковски да обясни кое точно от значението на думата „тъп“ е обидило експремиера. Адвокат Марковски посочи няколко определения от тълковния речник на българския език. По-късно пред журналисти адвокатът обясни, че Бареков в ефир е отправил една „грозна и недопустима обидна квалификация”.

„В случая притеснението на г-н Борисов идва от това, не че пряко някой е казал нещо, което няма нищо общо с истината, а от това, че той като ръководител и лидер на ГЕРБ, за който са гласували 1 млн. души, като министър – председател, като главен секретар на МВР, като човек, който в държавата е бил на позиции, които трябва да защитават институциите - всичко това го е засегнало допълнително”, обясни адвокатът.

Той заяви, че има презумпция за това, че всеки човек е умен и това се отнася до всички български граждани. „А пък за лидера на ГЕРБ, който след едно управление пак вкара най – много депутати, явно, че то изобщо не се отнася. Моята работа в процеса не е да правя защита на интелекта на г-н Борисов, то се отразява от гласоподавателите, има го и в длъжностите, които е заемал, дипломите, които е имал”, каза Марковски и припомни, че Бареков веднъж е осъждан за подобни изказвания.

Съдът назначи лицево-идентификационна експертиза, която да установи кои са участниците в тв интервюто. Експерти ще трябва да изгледат цялото интервю и да установят какво точно е казано в него.  

Още през ноември лидерът на ГЕРБ обяви във Фейсбук, че смята да съди Бареков. "Заведох дело срещу Николай Бареков за 10 000 лева. Съдя го за серия от обиди и лъжи, които той изрече в публичното пространство по мой адрес. Воден от собствени и чужди политически амбиции, Бареков прекали и стигна до извършването на престъпления, квалифицирани в Наказателния кодекс. Надявам се тези съдебни дела и наказанията, които ще последват, да превъзпитат Бареков в бъдещите му политически изяви.

Тези присъди са необходими за самия него, защото в политиката с обиди не се постигат резултати. Задължително за авторитета на когото и да било политик е да води политическата си борба интелигентно и с уважение към политическия опонент. За мен политиката е битка за доброто на хората, а не отправяне на ругатни, клевети и обиди.

Жалко, че Бареков започва политическата си кариера като извършва престъпление. Парите от спечеленото дело ще отидат при нуждаещи се хора", написа Борисов в профила си с в социалната мрежа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!