Бизоните в софийския зоопарк били отровени, сменят шефа

OFFNews 05 септември 2014 в 08:35 6008 7

Иван Иванов, бивш шеф на софийския зоопарк.

Бзоните в столичната зоологическа градина са били отровени. В червата им са открити токсини, вътрешните органи са поразени.

Диагноза за умрелите животни, поставена от Агенцията по храните, е ентеротоксемия, съобщи “24 часа”.

Тази седмица първо умря мъжкият бизон, а вчера стана ясно, че поставената на системи женска също не е починала. Столичният зоопарк наскоро беше отворен след проверка за измрели животни.

Не се изключва и умишлено слагане на отрова в храната на животните. Категорично е отхвърлена първоначалната версия, обявена от Столична община, че животните са умрели заради пестициди във фуражите.

Липсва достатъчно информация по случая, но ситуацията насочва към вътрешна диверсия - от човек, който да е отровил животните с цел например отстраняване на директора на зоопарка Иван Иванов, коментира зам.-шефът на Съюза на ветеринарните лекари в България д-р Красимир Каменов.

Според него версията за пестицидите във фуража е глупост. По думите му някой е подвел кмета Йорданка Фандъкова.

Синият език също била невъзможна причина, тъй като той засяга само дребните преживни животни. 

В края на август в столичната зоологическа градина за 2 дни умряха як, камила и 3 гаура. След тях почина и бебе козирог, а тази седмица - носорозите.

Шефът на общинското предприятие “Екоравновесие” Манол Нейков поема ръководството на столичния зоопарк, а досегашния директор Иван Иванов ще остане в зоологическата градина като ветеринарен лекар.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови