Баща и син яли умрели птици от езерото край Бургас, нямат птичи грип

OFFNews 27 януари 2015 в 19:02 5536 2

Баща и син от бургаския квартал „Горно Езерово“ са яли от умрелите птици край езерото „Вая“, съобщиха по време на заседанието на епизоотичната комисия в града.

Двамата мъже били приети в Спешна помощ с подути лимфни възли и други оплаквания. Младото момче било прието веднага за лечение, а бащата се прибрал в дома си. Впоследствие състоянието му се е влошило и днес той също е приет в болницата със син оток в областта на подмишницата. Нямат симптоми на птичи грип, съобщиха от болницата в Бургас за Дарик. 

Неприятният инцидент за двамата мъже беше огласен от медиите, след като днес в областта беше регистриран нов случай на птичи грип, а на 22 януари на територията на града бяха намерени две мъртви птици, носители на щам H5N1.

Oт Областната агенция за безопасност на храните в Бургас препоръчват да се избягват контактите с диви птици и да се спазва добра лична хигиена. Всички малки собственици на ферми са информирани да не пускат птиците свободно да се разхождат в двора. Забранен е ловът на дивеч, както и транспортирането на домашни птици, непраработен тор, обявиха представители от Българската агенция за безопасност на храните.

Според специалистите от областната епизоотична комисия не трябва да се създава психоза сред населението по повод т. нар. „птичи грип”, защото консумацията на пилешко месо след термична обработка не крие никакви опасности за хората.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови