Баничарница и автосервиз печелят обществени поръчки за строителство

OFFNews 17 май 2015 в 20:31 6342 2

"Шуробаджанащината при печеленето на обществени поръчки в Петрич е налице". Това заяви журналистът Васил Иванов, който разкри скандални афери за милиони в общината. 

Разследването на Нова телевизия установи, че фризьорски салони, автосервизи и баничарници в Петрич печелят обществени поръчки за строителство. И то без конкурси. Собствениците на фирмите пък не знаят какво се случва. 

Една от фирмите, например, е получила поръчка за изграждане на канализация за 5 милиона лева, защото е посочила абсурдните 200 години гаранция.

Над 3,5 милиона лева е раздала общината по тази схема от 2007 година насам. Всяка от строителните поръчки е под 40 хиляди лева, с което отпада законовото изискване за търг и кметът сам определя изпълнителя.

Така според документите един от атосервизите в града е изградил канализация. По същата схема общината е платила 8 хиляди лева на съседната баничарница. Собствениците отрекоха да имат информация за подобно нещо.

Малък фризьорски салон пък е нает без конкурс за ремонт на детски ясли и детска градина. За тази услуга от общината са изплатили 20 000 лв. Оказа се, че жената, която е била собственик и фризьор в салона от дълги години работи зад граница и никога не е знаела за подобни ремонтни дейности особено извършвани от фирмата й. 

Самата фризьорка насочи разследващите към бившия си съпруг. Оказа се, че той е шурей на заместник-кмета по строителството в Петрич. 


Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови