БДЖ се извини за 20-часовото пътуване на ужасите с влака Русе-Варна

OFFNews 29 октомври 2014 в 18:29 11154 11

Снимка Булфото

БДЖ се извини за скандалната случка с бързия влак от Русе за Варна, заради която пътниците в него зъзнаха 20 часа. За ужасното пътуване алармира студентката Ина Яръмова.

На 27 октомври в 16.05 ч. се качих на бързия влак от Русе до Варна, с очакване да пристигнем в 20 часа. Въпреки неблагоприятната снежна обстановка навън, влакът потегли. И пътувахме цели два часа преди да започне всичко, което продължи общо двадесет часа, разказа Яръмова.

Пресцентърът на "Холдинг Български държавни железници" обаче твърди, че случката е станала два дни по-рано - на 25 октомври. Публикуваме обясненията на БДЖ без редакторска намеса:

"Поради усложнената метеорологична обстановка на 25-и октомври 2014 г. бързият влак № 9623 от Русе за Варна престоява в различни железопътни участъци поради прекъсване в електрическото захранване на контактната мрежа вследствие на провиснали, счупени и паднали клони и дървета върху железния път. Влакът, който по разписание заминава от Русе в 16:20 ч., престоява в гара Образцов чифлик от 16:38 ч. до 18:00 ч. След отстраняване на повредите по контактната мрежа от страна на аварийните екипите на Национална компания „Железопътна инфраструктура” влакът е продължил своето пътуване и след гара Самуил, отново поради прекъсване на електрическото захранване в контактната мрежа, престоява в участъка между гарите Самуил и Висока поляна от 19:48 ч. до 22:58 ч. За изтегляне на влака обратно в гара Самуил е осигурен дизелов локомотив.

След създалата се ситуация и невъзможността влакът да продължи своето движение, е потърсено съдействие за осигуряване на алтернативен транспорт. Предвид сложната пътна обстановка не е предоставена възможност за осигуряване на превоз на пътниците от влака с друг вид транспорт.

Бързият влак № 9623 е престоял в гара Самуил до 03:00 ч. до отстраняване на възникналите аварии по контактната мрежа от аварийните екипи на Национална компания „Железопътна инфраструктура”. След като продължава движението си от гара Самуил влакът отново спира в 03:22 ч. в участъка между гарите Висока поляна и Хитрино по поредна възникнала авария в контактната мрежа и в 04:34 ч. е изтеглен обратно в гара Висока поляна.

Именно поради визираните по-горе причини се е наложило пътниците да изчакат във влака до нормализиране на метеорологичната обстановка, след което са изпратени автобуси от Шумен за превоз на пътниците от Висока поляна до Варна. Автобусът е заминал от Висока поляна в 08:50 ч. и е пристигнал в гара Варна в 10:50 ч.

Ръководството на „Холдинг БДЖ” ЕАД поднася своите извинения за причиненото неудобство на всички пътници за тяхното пътуване с бързия влак № 9623 от Русе за Варна на дата 25.10.2014 г.

Клиентите на националния железопътен превозвач, които са пътували с този влак, ще бъдат компенсирани с безплатен билет за пътуване по избран от тях маршрут в страната. Информация за процедурата относно получаването на компенсация за съответното пътуване, може да бъде получена на телефона на „БДЖ – Пътнически превози” ЕООД за сигнали на граждани: (02) 932 41 90. "

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!