БАН: Дори разрешените дози на Е-тата в храните увреждат ДНК

OFFNews 21 юли 2015 в 16:58 7402 9

Влаганите в храните овкусители, оцветители и консерванти увреждат човешката ДНК, дори и да са в разрешените дози.

Това става ясно от изследване на Лабораторията по молекулярна генетика към Института по молекулярна биология на БАН.

Концентрацията на т.нар. Е-та трябва да е между 10 и 100 пъти по-ниска от разрешената, категорични са учените.

Лабораторията е изследвала 12 Е-та. Оказало се, че само едно от тях не влияе на човешката ДНК.

Особено опасни се оказват оцветителите еритрозин - Е127, индиго кармин - Е132, фаст грийн - Е143, консервантът натриев нитрит - Е250, добавката кофеин и 4-аминоантипирин - 4ААР, използван във фармацевтичната промишленост, обясни ръководителят на Лабораторията доц. Георги Милошев.

По думите му тези вещества предизвикват увреждане, въпреки ниската концентрация.

Позволените концентрации, които се слагат, бяха 100, дори 1000 пъти по-високи, отколкото би трябвало да бъдат, категоричен е Милошев.

Учените са убедени, че това повишава риска от онкологични заболявания.

Според изследванията дори не е необходимо да има натрупване на веществата след дълготрайна употреба на продуктите. 

Еднократното въздействие показва, че концентрацията на някои вещества трябва да бъде 1000 пъти по-ниска от разрешената. Такъв пример е концентрацията на натриевия нитрит, който се добавя в месата и колбасите, обясни доц. Милошев.

Учените са убедени, че методът им е прецизен и резултатите са точни. Те са уведомили за данните от изследването си няколко български министерства, агенции и комисии, Европейската комисия и Европейската агенция по безопасност на храните.
От европейската агенция отговорили, че изследването има някои слабости и не осигурява нова информация.

Ако информацията не е нова, защо досега не са предприети мерки за намаляване на токсичността на добавките, каза Милошев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!