Human Rights Watch: България не може да помага на бежанците

OFFNews 29 април 2014 в 09:36 5427 5

Бежанци в лагера в Харманли

Снимка Human Rights Watch

Международната правозащитна организация Human Rights Watch обвини България в систематични и целенасочени действия да се пречи на хора без документи, търсещи убежище, да влязат в страната ни и да подадат молби за международна закрила.

Докладът от 76 страници е озаглавен "План за овладяване: Отпращане и задържане от страна на България на сирийци и други, търсещи убежище и мигранти".

България не е подготвена за наплива от търсещи убежище хора, оказва се неспособна да се справи с индивидуалните молби за убежище и да осигури на новопристигналите основна хуманитарна помощ, включително храна и подслон, се казва в доклада. В документа се критикува т.нар. "нова политика за овладяване на бежанския поток", с която, според Human Rights Watch на практика се затваря вратата пред новопристигащите.

До организацията достигат разкази на имигранти, задържани във вътрешността на България или на границата и незабавно върнати в Турция, се казва в доклада и се призовава да се сложи край на незабавните експулсирания и отпращания на лица, търсещи убежище.

Отправя се призива да се спрат побоищата, използването на електрошокови палки и други злоупотреби срещу мигранти на границата с Турция, да се разследват и да бъде потърсена отговорност от длъжностните лица, които злоупотребяват с чужденци.

Human Rights Watch признава, че България има ограничени възможности, но дори и с ограничен капацитет от страната ни се изисква да изпълни минималните задължения за зачитане правата на бежанците и лицата, търсещи убежище.

Организацията признава, че страните членки на ЕС трябва да имат обща позиция по политиката за бежанците и да се търсят варианти за споделяне на тежестта, включително чрез преместване другаде в Евросъюза на лица, търсещи убежище и бежанци, намиращи се в България. В доклада се призовават другите страните от ЕС да не връщат в България лица, търсещи убежище, в съответствие с Регламента от Дъблин, докато не се подобрят условията у нас. 

Миналата седмица вътрешният министър Цветлин Йовчев определи твърденията на правозащитната организация като "откровени лъжи". 

"Изненадан съм, че авторитетна неправителствена организация може да публикува неверни твърдения и да изсипе толкова откровени лъжи и клевети срещу България", каза вицепремиерът.

Вътрешният министър определи като нелепи твърденията на неправителствената организация, че на границата има войници, които с ботушите си малтретират бежанците. Обяснението му е, че на границата няма разположени военни сили.  Йовчев обяснява, че на по-голяма част от границата има система за видеонаблюдение и всичко, което се случва, се наблюдава, записва се и може да се провери. "На нашата граница има постоянно присъствие на служители на „Фронтекс”, които работят съвместно с граничните полицаи. Трябва да кажем, че нямаме нито една забележка по линия на „Фронтекс” за цялостната ни работа, както и за това, че се упражнява насилие спрямо нелегалните имигранти, които се задържат на границата", коментира още министърът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови