100-тина души изкачиха Шипка в памет на годишнината от боевете

OFFNews 22 август 2015 в 16:23 5004 0

Около 100 души се изкачиха до Паметника на свободата на връх Шипка, без да бъдат спрени от силните дъжд и вятър, за да почетат 138-та годишнина от боевете при Орлово гнездо.

Тържествата се провеждат под патронажа на президента Росен Плевнелиев.

Великотърновския митрополит Григорий и свещеници от Габрово отслужиха заупокойна панихида в памет на загиналите във войната български опълченци, руски, белоруски, румънски, украински и фински воини.

Сред официалните гости на церемонията бяха Димитър Главчев, заместник-председател на Народното събрание, генерал-лейтенант Константин Попов, заместник-началник на отбраната, Георги Кръстев, съветник на министър-председателя, Владимир Воронкович, посланик на Беларус в България, Татяна Кручко, генерален консул на Руската федерация в Русе, Андрей Малакей, вицеконсул на генералното консулство на Руската федерация в Русе, областните управители на Габрово, Стара Загора, Монтана, Силистра и Хасково, народни представители, евродепутати, кметове на общини.

Програмата по отбелязване на годишнината от Шипченската епопея продължи на източния склон на връх Шипка със спектатъл възстановка на епичните августовски боеве, пресъздадени от над 200 членове на националното дружество „Традиция”.

Днес вечерта на площад „Възраждане” в Габрово ще се състои концерт на Ансамбъла на въоръжените сили, след което в 20:45 часа започва тържествена вечерна проверка.

Росен Плевнелиев ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия и ще произнесе слово.

По повод националното честване на 138-та годишнина от Шипченската епопея, днес ще бъде ограничено движението на транзитно преминаващите моторни превозни средства по път I-5 (E-85) Габрово – Шипка – Казанлък. Ограничението е за времето от 10:00 ч. до 22:00 ч. на 22.08.2015 г.

Транзитният трафик ще бъде пренасочван по път II-55 - Проход на Републиката, както следва:

• за пътуващите от Северна към Южна България - от Русе и Велико Търново през Дебелец - Проход на Републиката - Гурково за Казанлък, Стара Загора и Бургас;
• за пътуващите от Южна към Северна България през Гурково - Проход на Републиката - Дебелец за Велико Търново и Русе.
Локалният трафик и идващите от запад превозни средства ще бъдат пренасочвани за Габрово през с. Поповци и с. Донино, обходния път на град Трявна – с. Белица – с. Вонеща вода – Проход на Републиката и обратно.
През прохода „Шипка“ ще бъдат пропускани само автобуси и автомобили с участници и гости в събитието, както и организираният междуградски автомобилен транспорт.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови