Чеци получи доживотен затвор за убийството на Яна

Юлиан Христов 20 октомври 2014 в 17:07 14143 3

Николай Русинов-Чеци

Снимка Мирослав Златев/Булфото

„Няма никакви правни основания за повдигнатото ми обвинение. Аз не съм извършил това престъпление”, бяха последните думи на Николай Русинов пред съда.

Сoфийски градски съд осъди на доживотен затвор Николай Русинов – Чеци за убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина. 

Тази сутрин прокуратурата поиска доживотен затвор, тъй като убийството на Яна Кръстева е извършено по особено жесток и мъчителен за жертвата начин. Според държавното обвинение Русинов е насилил брутално 28-годишното момиче като е причинил смъртта ѝ напълно умишлено. Яна е починала от задушаване, като преди това била насилена. 

Съдът намери за категорични доказателствата за вината на Чеци, въпреки констатацията, че в престъплението има и неустановени съучастници.

Русинов ще трябва да плати и по 150 хил. лв. на родителите на Яна. Освен това той трябва да заплати и 12 000 лева държавна такса.

Присъдата подлежи на обжалване и протест пред Апелативния съд в София.

До момента Чеци, който е повече от две години в ареста, категорично отричаше да е замесен в зверското убийство, а само признаваше, че е правил секс с младата жена, но по взаимно съгласие. Днес той за пръв път даде своите обяснения за фаталната нощ и остро разкритикува работата на съда, прокуратурата и МВР.

Русинов обясни пред съда, че обвинението срещу него е нелогично и има за цел единствено да задоволи глада на обществото. Чеци отправи и остри критики към съдебния състав, който според него не е успял да осигури честен и справедлив процес. 

Най-тежко обвинение подсъдимият отправи към разследващите полицаи, които по думите му два пъти са го заплашили с убийство чрез "самообесване". „Няма никакви правни основания за повдигнатото ми обвинение. Аз не съм извършил това престъпление”, бяха последните думи на Николай Русинов пред съда.

До финал по делото се стигна повече от три години след смъртта на Яна. Първоначално убийството на момичето беше укрито от властите, като от МВР съобщаваха, че тялото е на клошарка или наркоманка. Малко след това, под влияние на обществения натиск, неглижираният от страна на полицията случай се превърна в приоритетен за тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов, който побърза да го обяви за разкрит и посочи виновниците - Николай Русинов и впоследствие оправдания Пламен Трифонов, който престоя няколко месеца в ареста.

За да защити тезата, че именно Чеци е убиецът на Яна, адвокатът на семейството и Григор Вълков каза по-рано днес пред съда: „Тези салфетки, които са намерени на местопроизшествието, там е намерен биологичен материал - следи от сперма на Русинов и следи от кръв на Яна. Това опроверга неговото твърдение, че половото сношение е било извършено с нейно съгласие. Защото, ако имаше действително такова съгласие, нямаше да има наранявания по цялото тяло".

След присъдата той каза , че е доволен от решението на съда.

Защитата на Чеци поиска оправдателна присъда с аргумента, че на мястото на убийството са открити следи и от други лица, които към момента са неустановени. Според адвокат Иво Найденов именно неустановените лица са вероятните извършители на убийството на Яна. „На базата на тези доказателства, които се съдържат между кориците на това дело, няма как, поне според мен, да бъде постановен осъдителен съдебен акт”, каза Найденов преди произнасянето на съда. Според него по делото е оказван сериозен обществен и медиен натиск.

След произнасянето на присъдата Найденов коментира, че решението на съда е взето според емоциите.

Присъдата срещу Чеци беше произнесена в присъствието на майка му, която го беше с него при всичките заседания на съда.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!