Опитват ли институциите да заличат случая „Ана-Мария“?

Юлиан Христов 15 декември 2014 в 16:58 8165 2

IV помощно училище
IV помощно училище "Проф. Димитър Кацаров" в София

Вече четвърти месец нито полицията, нито прокуратурата отговарят на въпроса какво се случи на 19 септември с 13-годишната Ана-Мария по време на учебни занятия в IV помощно училище в София.

В сравнение със светкавичната реакция на държавата след случая с насиленото момче в училищната тоалетна в с. Дебелт, изглежда че по отношение на Ана-Мария държавата има друг подход.

Какво е свършено до момента официално: от прокуратурата обясняват, че все още тече срокът, в който може да приключи разследването. А той може да бъде удължаван неколкократно. Въпреки красноречивите заключения за нередности, които Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) откри за това, че организацията в училището създава неясноти кой и в какъв момент се грижи за децата, че директорката на училището не е подала своевременно сигнал до ДАЗД или МВР за „нуждата от закрила на дете“ и че в деня на инцидента децата в училището са били поверени на непедагогически персонал, прокуратурата няма яснота за обстоятелствата около случилото се и за това има ли виновник.

В момента детето е преместено в училище в Перник, където за нея се грижат терапевт и психолог, обясни за OFFNews Калоян Дамянов от Държавния ресурсен център в София. Той каза, че първоначално центърът е дал препоръки детето да остане от един до три месеца у дома, докато премине стресът и възможната реакция на съучениците на Ана-Мария заради случая. Решение на родителите обаче е кога и къде да пратят детето си, допълни той.

В същото време родителите на момичето очакват правосъдие. „Решена съм да стигна до край“, коментира пред OFFNews майката Радосвета Симеонова. След консултации с юристи тя е твърдо убедена, ако до началото на следващата година не бъдат взети адекватни мерки, ще потърси правата си в Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ). Тя разказва, че Ана-Мария продължава да говори за преживения инцидент, който все още преживява. Така например, когато била на преглед в „Пирогов“, за да бъде установено упражнено ли е насилие над нея, Ана-Мария реагирала спонтанно, когато в кабинета влязъл възрастен лекар. Тя се скрила зад баща си, а лекарят се смутил и побързал да напусне кабинета. „Това няма как да не е останало незабелязано от специалистите, които бяха с нас“, обяснява Радосвета.

Тя твърди, че върху нея са правени и опит за натиск, а директорката на училището Венета Бочева Ал-Шериф в свое писмо отправила намек, че детето ѝ никога повече няма да не се върне в училище.

Неадекватното поведение на институциите съпътства случая още от самото начало. Въпреки подадените няколко жалби непосредствено след инцидента – и в Министерството на образованието и науката, и в МВР и прокуратурата, работата по случая започна едва след като родителите на Ана-Мария решиха да го разгласят чрез медиите. На практика същинската работа по случая започва едва месец по-късно – на 7 октомври. От прокуратурата тогава обясниха, че е „по-добре да се пристъпи прибързано“, като направо бъде образувано досъдебно производство – така ще бъдат назначени необходимите експертизи. Първоначално извършените разпити обаче бяха само на женския персонал в училището, докато детето постоянно говори за "чичко".

От прокуратурата не скриха и това, че за тях случаят е „противоречив“, защото преписката вървяла „дума срещу дума“.

Като резултат от всчико, това което успя да свърши държавата е, че наказа директорката на училището с предупреждение за уволнение.

"Системата не работи, защото прекалено много родители мълчат от някакви криворазбрани техни скрупули, от страхове, и не могат да разберат, че с това си поведение се съгласяват с това, което се случва с децата им. Така помагат на всякакви извратени гадове да вършат ужасяващи неща с много деца, а аз не мога и не искам да разбера това овчедушие, не искам да преглъщам такива гнусни неща. Няма да се примиря и каквото и да ми струва това, сигурна съм, че всичките ми усилия си заслужават. Защото, ако с шума, който се вдигна, сме отървали и едно детенце от участта на Ана-Мария", коментира Радосвета Симеонова.

Мълчанието на институциите, въпреки констатираните нередности и замазването на случая с едно дисциплинарно наказание, води повече до усещането за "блудство" на държавата над децата, нуждаещи се от специална защита, отколкото на категорична реакция. Държавата има господстваща позиция в отношенията ѝ с родителите на тези деца, които са притиснати от нуждите. Именно заради това, че те са по-склонни да затворят очите за нередностите, а и заради ограничения достъп на обществото до специализираните училища, като че ли е по-трудно да се доверим на държавата. За пореден път. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!