БНТ не вижда нарушения в конкурса за пийпълметрията

ОFFNews 09 юни 2014 в 10:22 1915 2

Българската национална телевизия не смята, че обявената от нея обществена поръчка за доставка на пийпълметрични данни (рейтинги) е дискриминационна и в нарушение на закона.

Това става ясно от писмените отговори, изпратени от "Сан Стефано" 29 в отговор на въпроси на OFFNews.

Както писахме миналата седмица, в обявлението за обществената поръчка БНТ залага куриозно условие - доставка не само на телевизионни рейтинги, а и измерване на аудиторията на радиата и пресата. Такива панелни данни предлага само една компания на пазара и условието по всяка вероятност е с цел елиминиране на конкурентни оферти.

Според служителите на БНТ, пуснали обществената поръчка в този й вид, следенето на информацията за радиата и пресата би спомогнало за това телевизията да взима по-информирани маркетингови решения. "Чрез други медии телевизионната медия изгражда маркетингови стратегии, които успешно я позиционират сред аудиторията, така че да печели постоянно нови зрители и да поддържа силен, разпознаваем имидж", отговарят от БНТ.

Оттам допълват, че и досега са използвали данни за радио аудиторията и за печата с цел подбор на подходящи медийни партньори за популяризиране на предаванията на БНТ извън ефира на телевизията. 

Проверка на OFFNews показа, че условието за рейтинги на телевизии+радиа+преса присъства за пръв път в конкурса за доставчик на пийпълметрия. Ако досега телевизията е ползвала данни за другите видове медии, със сигурност те не са били поръчвани по този ред.

На въпроса ни не смятат ли условията за дискриминационни, от "Сан Стефано" 29 отговарят: "Заданието за обществена поръчка за доставчик на пийпълметрични данни е изцяло съобразено с потребностите на БНТ във връзка със следенето на гледаемостта и планирането на успешни маркетингови стратегии."

Получените оферти в конкурса ще бъдат отворени на 18 юни. Нищо чудно, заради дискриминационните условия, той да бъде отменен от Комисията за защита на конкуренцията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови