"Съкращенията ще компрометират Института за недвижимо културно наследство"

OFFNews 08 февруари 2015 в 16:34 8662 5

Вежди Рашидов

Снимка Боби Тошев/БГНЕС

Вежди Рашидов

Сегашните съкращенията ще компрометират Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН), тъй като той няма да е в състояние да изпълнява задълженията си.

Това заяви преподавателят по опазване на архитектурното наследство проф. Тодор Кръстев пред БНР по повод заповедта на министъра на културата Вежди Рашидов, за която първо писа OFFNews.

Заповедта от 30 януари цели да се редуцират финансите и броя на работещите в музеите на подчинение на министерството. Най-притеснителни са съкращенията в НИНКН, където е наредено да бъдат съкратени 12 души, считано от 1 март, като в института останат да работят само 45 души.

НИНКН се разпорежда с инвестиционните инициативи - програми, планови задания, визи, проучвания, проекти - за паметници на културата и за ново строителство в границите на паметници на културата; за намеса по тях, включително при делба и при промяна на предназначението им, както и за ново строителство или друга намеса в техните охранителни зони.

"В ход е една кампания за демонизиране на Института и тя се води от Божидар Димитров", коментира проф. Кръстев.

Според професора възможна цел на тази кампания била "превръщането на Института в един послушен експертен инструмент, който да изпълнява всякакви поръчки". Друга цел можело да бъде закриването на Института.

"Тогава решенията за културните ценности ще се взимат само на политическо ниво в Министерство на културата и точно това предлага Божидар Димитров. И в двата случая обаче вече всичко може да се случи с българското културно наследство. Трябва да осъзнаем, че добър или лош, защото има много критики към Института, той е единственият експертен държавен орган, призван да брани от името на държавата експертното начало в областта на опазването на културното наследство. В момента се руши една важна институция", каза проф. Кръстев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!