Протестът през обективите на 9 фотографи

Калоян Константинов 03 февруари 2014 в 16:30 2951 0

Една от снимките на изложбата.
Една от снимките на изложбата.

Тази неделя в „Culture Beat” в НДК беше показана фотоизложбата "ПроТест".

Експозицията представя 27 снимки от деветима автори, запечатали мигове от антиправителствените протести през последните 6 месеца.

Автори на снимките са: Вяра Петева, Даниела Михайлова, Людмила Атанасова, Ренета Велева, Татяна Чохаджиева, Цветелина Сърбинска, Яна Копчева, Владислав Христов и Иво Орешков. 

Изложбата се организира от социокултурната интернет платформа Provo.

Стилян Манолов от организаторите на събитието Provo отговори на въпросите на OFFNews:

Какъв е поводът за изложбата? 

Миналата година на 20 ноември се навърши 1 година от появата ни, а днес се навършават 2 години от стартирането на Facebook страницата. И тъй като сме платформа за гражданска журналистика, най-дълго разискваната и с най-голям обществен интерес от разглежданите теми беше тази за протестите. Голяма част от нашите читатели в един момент стават и автори, пращат снимки най-вече. Това беше причината да организираме част от тях в тази изложба. Получихме снимки от 9 души, като решихме да включим по три техни фотографии. 

Ще има ли подобна изложба и като свършат протестите?

Една от причините да направим изложбата сега е точно това, че в момента протестите не са на гребена на вълната. Вниманието на медиите е насочено към други проблеми, което ни даде възможност да се върнем назад и да погледнем протестите през очите на авторите и на снимките. Още повече, че следим случващото се в Украйна и на фона на ставащото там се надяваме всеки един от нас да помисли върху изложбата.

Изложбата ще е в Culture Beat до 3 февруари. А после?

Обмисляме преместването на изложбата за по-дълго време в някакво друго пространство, но все още обмисляме къде. Ако има по-голям интерес, ще я покажем и във вторник, но със сигурност ще я преместим някъде, където хората да могат да я разгледат за по-дълго време, защото много хора писаха по форумите ни и сайта, че отсъстват и няма да имат възможност да я видят. Освен това тя ще бъде и допълвана. Един от известните сирийски фотографи ни гостува, в наши материали сме отразявали събития в Турция, Бразилия, сега и в Украйна. Така че следващата изложба ще бъде по-всеобхватна, ще обърнем внимание и на случващото се в изброените държави. Не мога още да кажа кога ще бъде и кога ще свършат протестите, но следете ФБ страницата ни и останалите платформи. А и темите, които разглеждаме, са месечни, всеки месец нова тема, а протестите се задържаха на челно място цели три месеца. И продължават да са актуални в момента с темата за случващото се в Украйна. Много от материалите ни за Сирия, Турция и Бразилия са авторски - на хора, които са преживели случващото се на съответните места.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови