При драконовски мерки за сигурност откриха паметника на цар Самуил (снимки и видео)

Ивайло Анев 08 юни 2015 в 13:19 19129 52

Снимка Ивайло Анев

Паметникът на Самуил при днешното откриване.

Драконовски мерки за сигурност бяха осигурили властите при откриването на спорния паметник на цар Самуил до базиликата "Св. София" в центъра на столицата.

На церемонията присъства президентът, кметицата на София, Румяна Бъчварова, проф. Георги Близнашки и редица политици, които бяха пазени от полиция и гвардейци. Министър-председателят Бойко Борисов не беше на откриването на паметника. 

Идеята статуята да бъде поставена на мястото, където е сега, беше на служебния кабинет на Георги Близнашки по случай 1000-годишнината от смъртта на владетеля. 

"Цар Самуил е историческа фигура – символ на борбата за спасяване на българската държавност. Нашето поколение има историческа отговорност, костите на цар Самуил да се върнат на родна българска земя. Българската държавност не бива да се успокои, докато костите не се върнат в България", заяви президентът.

Той изтъкна, че в София има паметник на Съветската армия, но не и на Аспарух, Омуртаг и Симеон, като ще се радва поставянето на монументи на български владетели да продължи.

След държавния глава се изказа и Милен Врабевски от фондация „Българска памет", но микрофонът беше намален и множеството не можа да чуе какво казва той. Някои от присъстващите дори не се сдържаха и на няколко пъти подвикнаха „микрофона, стой по-близо до микрофона“.

"Това е съвременен паметник", коментира след официалната част служебният премиер Георги Близнашки. Според него е създаден един великолепен личностен портрет на владетеля, който, по мнението му, е кръвно свързан със София.

Според Близнашки интелектуалците, които не харесаха паметника, знаели, че загубили принципната битка за съществуването на монумента и се заяли за естетическия му вид. По думите му те щели да бъдат отречени от хората, смята Близнашки.

Скулптурата на Самуил беше осветена лично от патриарх Неофит.

"Свещен дълг и историческа отговорност на всеки народ и на всяко общество е да пази жива паметта за своите велики предшественици. За онези, които в критични дни и години са отдавали всички свои сили и целия си живот за своите братя по вяра и род, записвайки завинаги имената си в пантеона на историческата слава. Ярко място в този пантеон народът ни е отредил на благоверния и Христолюбив свой цар и самодържец Самуил. На владетеля, който в един от най-трудните периоди в хилядолетната българска история самовластно държеше скиптъра, който бе приел от Покръстителя св. Борис-Михаил, от великия цар Симеон и от светия благоверен цар Петър. И който с много доблест и достойнство в продължение на десетилетия успяваше да съхранява изградената от тях нова християнска Българска държава. Жертвеният подвиг на цар Самуил и стореното от него за българския народ и за неговата Църква в навечерието на залеза на Първата българска държава са единствени по рода си в цялата ни история, а драмата на личната му съдба може да бъде сравнена само с тази на цар Иван Шишман и на Търновския патриарх свети Евтимий.
Ето защо днес, хилядолетие след кончината на този истински мъченик на нашия народ, ние отново скланяме главите си пред неговия подвиг и тачим паметта му – сега вече и с този негов паметник в старопрестолна София. Първи негов паметник в съвременната столица на държавата, за която той отдаде живота си и която до голяма степен дължи своето възобновяване през вековете и съвременното си съществуване и на вдъхновяващия пример на неговата жертва пред олтара на Отечеството. Нека този паметник бъде място на възродената българска историческа памет. Да привлича към себе си вниманието на всеки истински родолюбец и да насочва мислите и молитвите ни към престола на Всевишния, където е било последното упование и на благоверния и Христолюбив наш цар Самуил", произнесе патриархът.

По програма трябваше да има слово и на кмета на София Йорданка Фандъкова и на премиера Бойко Борисов, който обаче не присъстваше на церемонията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!