Комедийната легенда Тери Джоунс пристига в България

ОFFNews 16 февруари 2015 в 18:00 6335 0

Тери Джоунс.
Тери Джоунс.

Прочутият майстор на усмивките Тери Джоунс щe бъде специален гост на 19-ия София Филм Фест.

„Историята не винаги е това, което се случва, а това, което хората искат да си мислят, че се е случило”, споделя димпломантът по история от Оксфорд, който освен актьор и режисьор от групата на Монти Пайтън, е и сценарист, разказвач и водещ на исторически документални ТВ поредици, както и преподавател по история на Средновековието в Сорбоната и в UCLA.

Историята на деветнадесетгодишния София Филм Фест пък е свързана с първите срещи на българските зрители с филмите на Монти Пайтън и техните създатели. След легендарния фестивал на Монти Пайтън, организиран съвместно с Британски съвет преди 19 години в Дома на киното, на който Тери Джоунс присъства лично и представи за първи път филма си „Шумът на върбите” пред изключително ентусиазирана публика, хората цитираха реплики и скечове от филмите на уникалните творци.

Британските комици отдавна са влезли под кожата на почитатели от цял свят. Публиката в София не прави изключение – всички обожават творбите им, а Тери Джоунс и Майкъл Пейлин са били специални гости на София Филм Фест и са сред носителите на Наградата на София на Столична община.

На 19-ото издание на фестивала Тери Джоунс идва отново, за да представи лично класиките „Монти Пайтън и Свещеният Граал”, „Животът на Брайън според Монти Пайтън” (нали знаете, че една сцена от филма е обявена за най-смешната на всички времена?), „Монти Пайтън Live в Холивуд Боул” от преди 33 години, на режисьорите Тери Хюз и Иън Макнотън, „Смисълът на живота според Монти Пайтън” и невероятното шоу „Монти Пайтън на живо (предимно)”.

„Монти Пайтън и Свещеният граал” (1975) (обявен от английските зрители за най-добрия британски филм на всички времена!) е режисьорският дебют на Тери Джоунс и Тери Гилиъм. Кинотворбата е пародия на легендата за крал Артур и неговото пътешествие в търсене на Свещения граал. Докато съвременен учен-историк разказва пред камерата за рицарите на кръглата маса (сподвижници на крал Артур) и за това как се отнасят помежду си измислицата и реалността в легендите за техните походи, един от рицарите влиза в кадър и съсича учения. Епизод, който може да служи като ключ към възприемането на творчеството на „Монти Пайтън”, гениално и свърхоригинално в своята цялост и пародийност.

„Животът на Брайън според Монти Пайтън” (1979) и днес, десетилетия след създаването му, няма шега, скеч или реплика, които да не се врязват в паметта на зрителя като толкова смешни, колкото е възможно да бъдат. Невероятното е, че почти всяка от монолитно забавните сцени служи на двойна цел, построявайки една от най-силните и безспорно вечни сатири в киното.

През 1983 г. „Смисълът на живота според Монти Пайтън” на Тери Джоунс и Тери Гилиъм печели Голямата награда на журито на фестивала в Кан и заема важно място в киноисторията. Филмът се състои от шеметни скечове: музикален номер, посветен на свещеното семе; поглед към начина на хранене в отвъдното; търсене на изчезнала риба; посещението на г-н Смърт; поучителния разказ за г-н Креозот и ненаситния му апетит; безмилостно изследване на донорството на органи и т. н. За съжаление това е последният филм на Монти Пайтън, но той е недостижим. Тери Джоунс споделя, че работата му в групата е преди всичко писане, превърнато в особено важен момент за всички автори. За този процес той казва: „Ние на първо място сме писатели и след това изпълнители. Писането при нас е магическият момент на творчеството. А останалото е просто въпрос да запазим и пренесем магията на екрана”.

Терънс Греъм Пари Джоунс е роден на 1 февруари през 1942 г. и в живота си играе няколко главни роли - на комедиен актьор, разказвач на истории, писател на детски приказки, автор на научни студии и статии за международната политика, автор на музика, режисьор и сценарист на най-любимите филми на много поколения. Тери Джоунс завършва история в Оксфорд, а успоредно с ролите си в телевизионни и филмови продукции, пише книги за Джефри Чосър, за кръстоносците, за хората и живота през Средновековието. През 1981 излиза първата му книга с приказки, а освен книги за деца пише и исторически изследвания, сценарии за Монти Пайтън, както и за филма „Лабиринт” (1986) на Джим Хенсън. Тери Джоунс написва и роман за и със своя любим приятел Дъглас Адамс през 1997 г. - „Титаник – звездният кораб”. След година по романа е създадена видеоигра, а в нея освен Тери Джоунс участват Дъглас Адамс и Джон Клийз. Само като актьор и сценарист Тери Джоунс има над 38 филма. Композира и музиката към три от филмите на Монти Пайтън. Автор е и на песните към един от последните филми, на който е и режисьор – „Шумът на върбите“ („The Wind in the Willows”, 1996).

Присъствието на Тери Джоунс в телевизионни продукции е значително, той пише сценарии, а в повечето случаи е разказвач и водещ на документалните поредици на BBC за „Кръстоносците” от 1996 г., „Древните открития” от 1998 г., „Живот през Средните векове” (2004), „Историята на единствения” (2005), а също и участва в документалния филм – „Концерт за Джордж” (2003), посветен на Джордж Харисън. Стилът му на водене е увлекателен и изпълнен с невероятно чувство за хумор. Повечето от историческите поредици се излъчват по сателитния канал “History”.

СФФ ще зарадва своята публика и с два филма, рамкиращи историята на феномена „Монти Пайтън“. Документалният „Монти Пайтън Live в Холивуд Боул” на режисьорите Тери Хюз и Иън Макнотън е запечатал хумора, импулсите и трепета на спектакъла на шестимата невероятни комици в „Холивуд Боул” през 1980 г.

Уникалното 150-минутно шоу „Монти Пайтън на живо (предимно)” е запис на последния от общо десетте спектакъла на легендарната комедийна трупа - Ерик Айдъл, Джон Клийз, Майкъл Пейлин, Тери Джоунс и Тери Гилиъм, изнесен на сцената на O2 Arena в Лондон на 20 юли 2014 г. и излъчен на живо в хиляди киносалони по света, както и по телевизиите в повече от 100 страни. Животът често ни предлага изненади, но малко от тях са толкова прекрасни като едно събиране на феномена „Монти Пайтън” 33 години след легендарното им шоу в „Холивуд Боул” в Лос Анджелис. На пресконференцията преди спектакъла петимата споделят – в типичния пайтъновски стил – че смятат да повтарят този експеримент на всеки 33 години! Заглавието на спектакъла „Монти Пайтън на живо (предимно)”, с ведрото допълнение „Един падна, петима остават!”, е реверанс към незабравимия Греъм Чапман, чийто образ неизбежно присъства в шоуто.

В своя първоначален вид „Монти Пайтън“ изнасят спектакли от 1969 до 1983 г., като най-голяма известност им носи телевизионното шоу „Летящият цирк на Монти Пайтън”, както и игралните филми „Монти Пайтън и Свещеният Граал”, „Животът на Брайън” и „Смисълът на живота”, благодарение на които се превръщат в най-влиятелните британски комици на всички времена.

През 1987 г. екипът на „Монти Пайтън” е удостоен с награда от Британската академия за филмово и теливизионно изкуство (БАФТА) за изключителния си принос към британското кино.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови