Кметът на Копривщица забрани чалгата на събора (програма)

ОFFNews 04 август 2015 в 16:01 10125 7

Кметът на Копривщица Генчо Герданов

Снимка БГНЕС/Петко Налбантов

Кметът на Копривщица Генчо Герданов

Между 7 и 9 август в местността Войводенец край Копривщица ще се проведе най-голямото в страната събитие за автентичен български фолклор - 11-ят Национален събор на народното творчество.

По случая кметът на града Генчо Герданов забрани в дните на събора на обществени места да бъде пускана чалга, съобщи БНР.

"Единствено по време на събора, който е автентичен, искам всички гости от цяла България и от цял свят да се потопят в българското ни творчество и това е причината да я издам заповедта. Помолих всички, които ще дойдат, ако имат възможност, даже да бъдат в национални носии. Да забравят за джиесемите и така да се потопим в една по-особена атмосфера", смята той.

Националният събор на българското народно творчество в Копривщица се провежда на всеки пет години, като през 2015 г. се навършват 50 г. от началото му. На него се очаква да дойдат около 18 000 изпълнители и 400 000 гости, като събитието ще е под патронажа на  генералния секретар на ЮНЕСКО Ирина Бокова.

На седемте сцени на поляните в местността "Войводенец" и на две допълнителни сцени в самия град ще се изявяват певци, свирачи, танцьори и разказвачи на народни предания, обясни кметът на Копривщица.

"Официално ще бъде отктрит на 7-ми, един ден след Преображение господне, в което има дълбока символика. Имаме много приятели и българи, живеещи в чужбина и много чужденци. Една група американци искат да изпеят на откриването химна на Копривщица "Хубава си, моя горо", добави Герданов.

На събора няма да се допускат и сергии, които продават стоки, несъответстващи на предмета на мероприятието, или са в разрез с общата визия. Припомняме ви, че тази година на събора на Рожен, където се събраха около 350 000 души по официални данни, чалгата също бе забранена.

На празника ще има и участници от Америка и Япония, които ще пресъздадат от тяхна гледна точка българските народни танци и обичаи, а повече от 300 униформени ще се грижат за безопасността на гостите и на палатковия лагер на участниците. 

„Тази година очакваме от 15 до 18 хиляди участници, а иначе последните изследвания показват, че 350-400 хиляди посетители идват за тези три дни. Най-голям интерес е доказано, че имаме от японци, от САЩ, Швеция, Кейптаун, та чак до Аляска", съобщи Герданов.

По време на събора ще има такси за използването на видеокамери:

1. Подвижни многокамерни телевизионни станции – от 3000 до 10000 лева; без права за преизлъчване;
2. Права за преизлъчване 0.30 лева на преизлъчена минута срок до 5 години;
3. Видеокамери, модели: професионални видеокамери – 500 лв. на ден;
4. Любителски видеокамери /с изключение на участници в програмата на събора/ – 20,00 лв. на ден или 50,00 лв. за три дни.


Началото на събора бива поставено през 1965 г. от фолклористката Райна Кацарова-Кукудова, композиторът Петко Стайнов и др. От началото си и до днес в него участват основно непрофесионални певци, свирачи, танцьори и разказвачи.

Копривщица е избран за място на провеждане заради важните исторически събития от Възраждането, случили се там, както и заради съхранените къщи, църкви и училища от тази епоха. Там са родени и десетки бележити българи – поети, писатели, революционери. Копривщица се намира на 110 км източно от столицата.



Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови