Дни преди възраждането си "Златният Орфей" е пред провал

ОFFNews 25 август 2015 в 17:27 6689 4

Възраждането на един от най-известните музикални конкурси в миналото на България - "Златният Орфей", е предвидено от 31 август до 2 септември тази година.

Информацията, пусната по медиите, обаче не се оказва категорична, тъй като днес от дружеството „Слънчев бряг" АД са заявили, че до края на 25 август чакат крайно потвърждение от организаторите на събитието Фондация "Генко Генов" дали то ще се проведе, или не, съобщи "Дарик".

Дружеството, което е партньор и домакин на фестивала, е сключило договор с фондацията на Дариана Генова, като твърди, че е осигурило спането и храната на 400 души изпълнители и технически екипи за рамките на фестивала.

То също така е преместило наказателния паркинг и около 200 абонаментни места от паркинг „Емона", на който би трябвало да се състои шоуто, и е осигурило пространство за разполагането на шатра за 1000 зрители, ограда и мобилни тоалетни. Охраната пък е осигурена от МВР.

Фондация "Генко Генов" обаче все още не е потвърдила дали наистина „Златният Орфей" ще се проведе.

От "Слънчев бряг" АД се изпратили писмо до фондацията, в което искат обяснение на случващото се, но засега такова няма.

Дори самата Дариана Генова твърди, че не знае какво се случва с фестивала, защото пари няма.

Изнудват ме, за което още преди два месеца информирах ДАНС. Този сценарий скалъпиха хора, които ме уверяваха, че са намерили спонсор, който да преведе 400 000 лв. Искаха да станат съдружници и парите вместо на фондацията да се преведат в нова сметка, в която да фигурират и техните имена, тъй като това било желанието на спонсора. Открих такава сметка, но нещата пак не тръгнаха", казва тя пред "24 часа".

Дариана Генова.

Златният Орфей е международен фестивал на българската забавна песен и се провежда през периода 1965-1999 г. Възниква през 1965 като конкурс на песни за морето и започва да се провежда в „Бар-вариете“ на курортния комплекс Слънчев бряг.

От 1967 г. носи името „Златният Орфей“ и включва Международен конкурс за вокални изпълнители и Конкурс за нови български естрадни песни. Мястото на провеждане на фестивала се премества в Летния театър на „Слънчев бряг“.

През дълъг период е един от най-популярните и реномирани европейски фестивали за популярна музика. Многократно е удостояван с дипломи и награди от Международната организация на музикалните фестивали (FIDOF). „Златният Орфей“ спомага за популяризиране на българската естрадна песен зад граница, тъй като по регламента на Международния конкурс за изпълнители те участват с по две песни, като едната задължително е от български автор.

Първият директор на фестивала е Генко Генов. През 1974 г. е обвинен в злоупотреби и шпионаж и е осъден на 20 години затвор. След 7 години е освободен, а е реабилитиран политически и граждански с решение на парламента от 29 март 1990 г. Отново е назначен за директор през 1992 г.

През 1970-те и 1980-те директори на фестивала са Георги Ганев, Иван Зафиров и Дечо Таралежков. След смъртта на Генко Генов (30 септември 1993 г.) ръководството на фестивала поема неговата вдовица Дариана Генова чрез новосъздадената фондация „Златният Орфей“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови