"Бърдмен" е големият победител на "Оскар"-ите

OFFNews 23 февруари 2015 в 07:36 6894 7

Снимка Robyn Beck/AFP

"Бърдмен, или неочакваната добродетел на невежеството" на Алехандро Гонзалес Иняриту и "Грандхотел Будапеща" на Уес Андерсън взеха най-много награди "Оскар" на 87-ата церемония по връчването на наградите на Американската филмова академия тази нощ.

"Бърдмен" взе статуетките в най-важните номинации - за филм, режисура, оригинален сценарий и операторско майсторство (Еманюел Любецки).

"Грандхотел Будапеща" също взе четири "Оскар"-а: за грим, костюми, сценография и за музиката на Александър Депла.

"Оскар" за главна женска роля за първи път в кариерата си получи номинираната пет пъти досега Джулиан Мур за "Все още Алис". 

Актьорът Еди Редмейн спечели наградата за главна мъжка роля за превъплащението си в Стивън Хокинг в "Теорията на всичко".

"Игра на кодове" спечели статуетката за адаптиран сценарий. "Когато бях на 16 години, се опитах да се самоубия, защото се чувствах различен, сякаш не съм на място тук. Посвещавам "Оскара" на онова хлапе, което днес се чувства така", каза Греъм Мур, приемайки наградата.

Най-добър пълнометражен филм за 2015 г. е "Гражданинът 4" за Едуард Сноудън на режисьора и продуцент Лаура Поатрас и продуцентите Матилда Бонефу и Дърк Вилуцки.

"Дълбоко съм благодарна на Едуард Сноудън за риска, които пое, за да покаже истината, за доверието, което показа към журналистите и за това, че ми позволи да запечатам този момент от живота му, когато залогът не можеше да бъде по-голям", каза Поатрас.

"Героичната шесторка" на Дисни спечели "Оскар" за пълнометражен анимационен филм.

Наградата за поддържаща женска роля спечели Патриша Аркет за "Юношество", а за поддържаща мъжка роля - Дж. К. Симънс ("Камшичен удар").

"Оскар" за късометражен филм спечели "Обаждането" на Мат Кърби.

За чуждоезичен филм статуетката отиде при "Ида" на Павел Павликовски (Полша).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови