Арт кварталът на София (снимки и интервю)

Калоян Константинов 04 март 2014 в 22:35 7816 0

Една от сградите на бъдещия Арт квартал.
Една от сградите на бъдещия Арт квартал.

Destructive creatiоn, фондация "София диша" и други сдружения разкриха смел план за създаване на арт квартал в София.

Едно от зданията на бъдещата творческа зона се намира на улица "Владайска река", близо до площад "Сточна гара", него бяха поканени да разгледат и да се запознаят по-подробно с проекта желаещите за това.

Целта на всички организации, свързани с проекта, е да се развие районът от Централна гара до Сточна гара.

В него освен сградата на улица "Владайска река" съществуват още места, които заелите се със задачата искат да развият - стари складови помещения, огради на сгради, калкани и т.н.

Стоян Николов от фондация София диша - едни от организаторите на инициативата, каза няколко думи пред OFFNews за амбициозния проект, който са започнали.

Как Ви дойде идеята?

Идеята е нещо, което се генерира в много дълъг период от време, което сме дискутирали с много колеги. Просто в един момент решихме, че трябва някой да започне да работи по нея.

Кой ще свърши цялата работа тук по реставрацията?

Едно от най-основните неща е, че ме помолиха да кажа нещото, което да може да убеди всеки в това, че има смисъл от това начинание. Тъй като аз не можах да измисля това нещо, с което да покрия абсолютно всички претенции и възможности, ще споделя моето лично виждане за нещата. Това е личната и персонална отговорност за средата, в която живееш. Това мисля, че отговаря на въпроса Ви, кой ще го направи – мисля, че всеки един от нас, ако хвърли усилия, то ще се случи.

Имате ли предвидени финанси?

В момента не, но сме убедени, че когато започне да се реализира проектът, а той вече започва реално, постепенно сами ще дойдат и финансиранията.

Кои са организаторите на всичкото това?

Destructive creation са организатори, а партньорски организации са: Фондация София диша, NE Fest, UnderGara, Проект РЕЛАКС, Фабрика за градско изкуство, Център за образователни инициативи, фондация Art.E, Столична община и местният бизнес. Надяваме се списъкът да се увеличава.

Колко време смятате, че ще Ви отнеме създаването на това арт пространство?

Това също е много субективно казано, защото ние реално ще се опитаме да реализираме един фестивал, който да се проведе през май месец, но реално реализацията ще изисква поне 10 години, защото това е голям проект. Тогава вече ще започне да работи в идеалния си вид всичко.

А да функционира в неидеален вид?

В неидеален вид се надяваме да започне да функционира още през май месец, когато ще се сложи началото, в което ще бъдат представени основно – имайте предвид, че в тази Зона култура, която ще се опитаме да направим, вече има такива места, които действат, ние освен че се свързваме с тях и започваме да водим съвместна партньорска политика на организиране на събития, програми – довеждане на хора тук (бел.ред. – в Арт зоната), ние също така приобщаваме и други организации на художници, артисти, хора от културния сектор като цяло, защото това включва и историци, философи, антрополози – един квартал на културата. Ние ще започнем всичкото това тук, а в последствие то ще предизвика нещата да се развият.

Мислите ли, че проектът е насочен по-скоро към младите творци, че те ще са по-склонни да се възползват от него, а не по-възрастната генерация от творци, антрополози и историци?

Има и млади антрополози. Не мисля по този начин, защото основното нещо, което предлага проектът, са пространствата. Всеки един човек има нужда от пространство независимо от възрастта. Някой може да иска да направи по-стационарна проява – дали ще е изложба, концерт, или друго културно мероприятие. Но не трябва да забравяме, че идеята ни е да осигурим работни места, където хората да могат да работят. Няма значение на каква възраст си, мястото за работа си е място за работа.

Безплатно ли ще се използват тези пространства?

Това, което се опитваме да направим в момента е, че водим серия от разговори със собствениците на сгради и имоти в района с цел те да дадат част от тяхната собственост за безвъзмездно ползване, която да се предоставя на конкурсен принцип на различни автори, които да ги ползват за определено време. Регламентът на тези конкурси също е в процес на обработка. Ползата за собствениците е, че ако ние успеем да генерираме животът тук, те по-лесно ще могат да си намеря наематели в бъдеще и др. ползи, разбира се. Говорим и със Столична община, които ще предоставят общинска собственост, която да се използва по този начин. Вжното е културният сектор да се обедини, от една страна, общината, от другата, и бизнесът, от третата. Ако ние се опитаме да осъществим този проект на партньорски начела, това ще донесе добро за всичките.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови