24 филма от Куба и САЩ идват на фестивала SΟ Independent (програма)

ОFFNews 19 октомври 2015 в 19:25 6568 0

26 филма от Куба и САЩ ще бъдат представени в София по време на 6-то издание на фестивала за независимо кино SΟ Independent между 22 октомври и 1 ноември.

Тази година фестивалът ще се проведе в партньорство с НДК, а откриващата прожекция ще е на “Mistress America” в кино “Люмиер”.

Другите места, част от фестивала, са Дома на киното и филмотечно кино “Одеон”, а пълната програма по дни и часове и с информация за филмите може да намерите тук.

“Това е един прекрасен начин да започнем ведро филмовия уикенд в атмосферата на любимия ни Ню Йорк. Филмът се радва на брилянтни актьорски изпълнения, искаме да дадем на зрителите вечер, изпълнена с лекота и интелигентен хумор. Ноа Баумбах е несъмнено един от най-ярките американски независими режисьори, а тандемът му с Грета Гъруиг е пословичен и двамата създават необичайна комедия, от която струи интелект, сексапил и комично отчаяние, според кинокритиците. Те са Уди Алън и Даян Кийтън на нашето съвремие”, коментира по адрес на “Mistress America” Жана Караиванова, актриса, основател и творчески директор на фестивала.

Едни от многото акценти на SΟ Independent ще са американските продукции, в които български творци имат знаково участие: “Глутница”, “Докоснати от огъня” и “Септември в Шираз”.

В контекста на възобновените дипломатически отношения между САЩ и Куба за първи път фестивалът ще покаже съвременно кубинско кино.

“Преди няколко дни видяхме немислима картина - оркестърът “Buena Vista Social Club” свири в Белия дом – нещо уникално! И на тази променяща се действителност So Independent ще покаже три изкюлчителни кубински филма”, каза Боряна Матеева, специалист по латиноамериканско кино.

Специални гости на фестивала тази година са Джери Карлсън, ректор на факултета по кино на Университета в Ню Йорк и специалист по латиноамериканско кино и Изабела Ценкова, продуцент на спечелилия голямата награда на Сънденс 2015 г. за документално кино филм “Глутница”, която също пристига специално от Ню Йорк, за да представи лентата на българската публика.

Те ще участват с лекции в тазгодишното издание на SО Academy, която се осъществява със специалната подкрепа на НДК и ще се проведе на 26-ти и 27-ми октомври от 15:30 до 18:30 часа в Литературен клуб “Перото”.

За първи път в рамките на SO Independent ще има премиера на български филм - “Семейни реликви”, който беше отличен със специалната награда на журито в тазгодишното издание на фестивала “Златна роза”

Отново за пръв път So Independent ще връчи своята награда “Независим дух на София” в категориите “Най-добър документален филм” и “Най-добър игрален филм”, като победителите ще бъдат определени от публиката. 

От тази година българо-американски Борд на съветници ще подпомага развитието на фестивала в бъдеще. Членове на Борда на съветниците на So Independent са:

Г-жа Соси Сетиян - SOS International, САЩ;
Г-жа Милена Ферер, - Zeitgeist Ventures, САЩ/България;
Г-жа Бояна Попова - Zeitgeist Ventures, САЩ/България;
Г-жа Калина Иванова – Художник на продукция, САЩ;
Г-жа Кристина Николова-Далио – режисьор/продуцент, САЩ;
Г-жа Изабела Ценкова – филмов продуцент, САЩ;
Г-жа Галина Тонева – продуцент, България;
Г-н Лорън Хамъндс - Tribeca Film Festival, САЩ;
Проф. Джери Карлсън, Декан на кино-факултета в Университета на Ню Йорк, САЩ; 
Г-н Кенет Туран – Филмов критик, LA Times, САЩ;
Г-н Стефан Тафров – Ръководител на българската мисия в ООН, България; 
Г-н Стефан Николаев – творец, Франция/България; 
Г-н Явор Гърдев – театрален и филмов режисьор, България; 
Г-н Захари Карабашлиев – писател, България/ САЩ;
Г-н Калин Иванов – филмов продуцент, САЩ;
Г-н Константин Божанов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови