15,5 млн лв. струва проектът при Ларгото

Калоян Константинов 14 юли 2015 в 17:05 6372 3

Снимка OFFNews

Вежди Рашидов пристига при Ларгото на инспекция.

Днес Вежди Рашидов, Лиляна Павлова, Йорданка Фандъкова и зам.-кметът на столицата Тодор Чобанов посетиха разкопките при Ларгото, за да проверят как върви работата по тях.

Проектът носи името Антично културно-комуникационен комплекс "Сердика" и ще е готов до октомври тази година. Заключителният етап предвижда благоустрояването на зоната на площад "Независимост" и на зоната под бул. "Мария Луиза" с обща площ 8 000 кв. м.

Лиляна Павлова заяви, че парите за разкопаване и експониране на античните и средновековни археологически останки струва 15,5 милиона лева, които са получени от Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013 г.

Рашидов беше категоричен, че трябва да се гордеем със столицата си и посочи, че Сердика е била построена лично от император Константин Велики, като в срок от 200 дни ще можем да видим улиците, стените, канализацията и мозайките на древния град.

"Дано да ви харесва площадът пред Министерски съвет, дано стане хубаво средище с археология, с площад, едни хубави кафенета като в Париж, да не мечтаем за Париж, народът събота и неделя да излезе, да се разходи, погледа, порадва, да пийне едно кафе, майки с колички да ходят. Нищо по-хубаво няма от един жив център", каза министърът на културата.

Към думите му се присъедини и Йорданка Фандъкова, която подчерта, че София е една от най-древните столица в Европа наред с Рим и Атина, а след края си разкопките ще представляват един от най-големите музеи на открито.

Все още не е ясна цената на билета за бъдещата закрита част на разкопките, но тя ще е "социална и приемлива" според Тодор Чобанов. Той добави, че ще се търси решение с "пълна пропускливост" в района между президентството и ЦУМ, където най-вероятно ще има купол, който ще е прозрачен и хората ще може да се разхождат по него.

Той обеща още, че общината има "готов експозиционен план за самия музей, който тепърва ще влиза в детайли, витрини, инсталации, но при всички случаи ще организираме много модерна експозиция с мултимедии и съвременни способи и инсталации".

Всички официални лица бяха много доволни, че след като 2 години проектът е оставен да "блатясва", най-сетне по него се работи и той ще стане едно наистина красиво място.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!