10 от най-добрите български танцови проекти на One Dance Week

ОFFNews 22 август 2014 в 12:45 1822 0

По-малко от седмица остава до началото на One Dance Week на 28 август в Пловдив, а освен международните звезди на фестивала на него ще участват и множество български танцови проекти.

Инициативата "Български шоукейс" представя най-интересните проекти на съвременната родна танцова сцена. 

След всяко представление ще се провеждат и срещи с артистите, които да дадат шанс на всеки да надникне в кухнята на съвременния танц в България и да се запознае с рецептите за неговото съществуване, вдъхновение и развитие.

Тази година на фестивалната програма ще видим Сдружение „По действителен случай” и техния пърформанс "Идентичност" на 29 август от 20:00 чса.

"Идентичност" проверява връзките и противопоставянето между българското народно творчество и съвременното изкуство в действие, експериментира с равнопоставеността между средствата на пърформанса и фолклора, работи с нуждата от познаване на собствените идентичност и корени по пътя на креативността.

Един от най-амбициозните проекти в програмата на фестивала без съмнение е "The jungle. Plovdiv is burning!" на 29 август от 23:00 часа. Това е танцов експеримент на Красен Кръстев, който хореографът развива в рамките на Българо-Швейцарския проект „Dance Connected“.


Красен Кръстев събира на една сцена различни танцови опити и умения, смесва ги в пространството с грижа да опази усещането за неопитоменост и непредсказуемост. Вдъхновен от филма на Джени Ливингстън Paris is Burning (1990), Красен осигурява пространство на свободните лични експресии на танцьорите, които смело се промъкват във всевъзможни образи и състояния. Целта е публиката да преживее заедно с изпълнителите танца във всички негови емоции и форми – забавление, изкуство, общуване, необходимост.

Вили Прагер и Ива Свещарова представят „Нашето последно па де дьо” - 30 август, 14:00 часа. Вдъхновен от хореографии на Галина Борисова, пърформансът се зявява не като копие на оригинала, нито „авторска интерпретация”, а като оригинал-фантом, мутация на изходното произведение, и дава своя отговор на въпроса „Може ли интерпретацията да бъде нова творба, и кражба или отдаване на почит е това?“

На 30 август от 17:00 часа Ида Даниел ще изследва тънките граници между крайностите в "No movement no sound". Границите между това да се движиш и липсата на такава възможност, да дишаш и да не дишаш, да живееш в тишина и да създаваш звук, да изчезваш в тъмното и да генерираш светлина. Или с други думи - разграничителната линия между крайностите, между това да бъдеш пасивен и да се примириш със средата, и да бъдеш активен, да променяш, да бъдеш автор.

Самата Галина Борисова, вдъхновила „Нашето последно па де дьо”, представя  "Антигона - това съм аз" в последния ден на месеца - 31 август, от 15:00 часа. Спектакълът е концентриран в дискурса лично-политическо. Хореографията на Галина среща работата на драматурга в лицето на Джина Шербанеску от Румъния, и заедно изследват античния модел Антигона – жената, която се изправя срещу властта в името на семейството и своите лични неприкосновени ценности.

Те разглеждат основния антагонизъм на древногръцкaтa трагедия, а именно личното срещу политическото. Eзикът на Антигона e конструиран като напрежение между общественото и частното пространство.

Пловдивската танцова компания Дуенде участва в програмата на One Dance Week на 31 август от 14:00 часа с "Монолог за двама" и "Копнеж". "Монолог за двама" изследва и разказва осъществяването на любовта, проследява пътя на изначалните два монолога, постепенно преминаващи в диалог, към финалния монолог за двама.


"Копнеж" е най-новият танцов спектакъл на Деница Гергиникова, който представя стремежа на съвременната личност да бъде различна, уникална, неповторима; да изразява себе си свободно и откровено, дори с риск да се окаже неразбрана и отхвърлена от обществото.

"Big gun" - 31 август, 18:30 Дом на културата отправя ироничен поглед към някои специфични страни от мъжкия характер. Нахаканото поведение, перченето с предмети – символи на социален статус, са смислов център на танцовата миниатюра.

"Big gun" разглежда образа на мъж, приел общоприетото разбиране за мъжественост. Зависимостта му от стереотипа се превръща в мутация, като тялото му се слива с протеза-оръжие. Докато пред другите се държи показно, воден от идеята са своята хиперважност и демонстриращ своите фантастични възможности, изниква въпросът какво се случва, когато остане сам?

Derida dance ще представят своя мултимедиен пърформанс, проследяващ динамичната аварийна комуникация "Mayday" на 5 септември от 20:00. Спектакълът е детективска лупа, през която зрителите ще разпознаят изпъкналите форми на комуникационния хаос в една динамично развиващата се конкурентна среда. Развитието на технологиите улеснява пораждането и обмена на информация, независимо от разстоянията между отделните индивиди. 

В Детската програма на фестивала в Пловдив ще откриете още една българска продукция - "Без-крайно", която ще бъде представена в последния ден на фестивала - на 6 септември от 21:00 часа. Това е една невиждана до момента колаборация между стрийт танците и съвременния танц.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови