Тръба на "Лукойл" изля тонове бензин до Бургас

ОFFNews 17 юни 2015 в 19:25 11540 14

Снимка Булфото/Румен Раканов

Между 30 и 40 тона нефтопродукция се излива от тръба на "Лукойл" близо до квартал "Долно Езерово" в Бургас, съобщиха от фирмата пред bTV.

Част от горивото се е изляло в река Чукарлийска. Кметът на Бургас Димитър Николов издаде заповед за затварянето на пътя Долно Езерово – Братово. Полицията и екологичните органи са извикани на мястото. Разливът е локализиран със специални заграждения, за да не се разпростре.

Горивото е достигнало езерото Вая, като е засегнало защитената местност.

Заради силни изпарения в района трудно се диша, казаха жители на бургаския квартал "Долно Езерово", цитирани от БНР. 

"Разливът е от бензин. По първоначални данни от порядъка на 30-40 тона е количеството, което се е разляло в река Чукарлийска и в езерото Вая, което е защитена зона. Част от него е и защитена територия, защитена местност и в този смисъл има опасност за живота в езерото. Предприети са незабавни действия, както от Регионалната инспекция по околна среда и водите, които са на място и в момента. От община Бургас в непрекъсната връзка съм с кмета Димитър Николов и от колегите от Пожарна безопасност и защита на населението, от които също се предприемат действия за ограничаване на разлива. Вече са инсталирани буйови заграждения, чрез които се ограничава замърсяването. Операторът "Лукойл Нефтохим" ще понесе санкции за допускането на това нарушение и те ще бъдат с цялата строгост на закона. Това, което се предприема като мерки от страна на институциите, е в посока ограничаване на възможното замърсяване", заяви министърът на околната среда Ивелина Василева.

По първоначална информация има умрели риба и земноводни в езерото Вая заради теча. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!