Сблъсъци между полиция и протестиращи край Гърмен (обновена)

4 бяха ранени, 8 са арестувани след масовия бой вчера

OFFNews 24 май 2015 в 10:57 15273 16

Протестиращи с искане за изселване на ромите от селата Гърмен, Марчево и Огняново влязоха в сблъсъци с полицията днес, като се опитаха да влязах в ромския квартал "Кремиковци" в Гърмен, съобщи БНР.

След вчерашния масов бой между българи и роми, при който бяха ранени четирима българи и осем души от ромски произход бяха задържани днес жители на селата блокираха пътя между Гърмен и Марчево, както и пътя за архитектурния резерват "Ковачевица" с искане за изселване на ромите.

Събраха се над 500 протестиращи. Те искат да изгонят ромите не само заради вчерашния конфликт. Притеснени са от увеличения брой на набезите във вилите им. Хората са убедени, че те са дело на ромите.

До сблъсъците се стигна, защото органите на реда не иим позволиха да влязат в ромската махала, за да търсят саморазправа.

Снимки: БГНЕС

Масовият бой в кв. "Заграде" в Гърмен започна вчера към 17.30 ч. Поводът бе силна музика. Последва сбиване, в което са използвани "оръжия" като брадви и мотики. Кварталът бе обграден от полиция и беше въведен пропускателен режим, заради слух, че роми от Петрич са тръгнали за Гърмен, за да се включат в боя. В подкрепа на полицаите от РУП Гоце Делчев пристигнаха и подкрепления от Разлог и Банско.

Четиримата пострадали българи бяха приети в Спешното отделение на болницата в Гоце Делчев и освободени за домашно лечение след оказване на първа помощ. Те са 49-годишният И. Кременлиев, който е с рана на лицето, връстникът му С. Пашов е с контузия на главата, със същото нараняване е и Г. Делев, който е 48-годишен. С контузия на гръден кош е 29-годишният Ст. Кременлиев.

Тази нощ са подадени още два сигнала за сбивания. Полицията се е намесила бързо и няма пострадали.

В Районна прокуратура Гоце Делчев е образувано досъдебно производство.

Полицейското присъствие в района остава засилено.

Ето каква беше вчера обстановката в селото:

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!