Птичи грип уби над 100 пеликана в Румъния

OFFNews 01 април 2015 в 20:25 2217 0

Снимка БГНЕС/ Архив

108 къдроглави пеликана, починали от птичи грип, са открити на румънска територия - в делтата на река Дунав.

Това съобщи директорът на дирекция "Контрол на околната среда" в РИОСВ-Русе Снежана Георгиева по време на епизоотичната комисия, цитирана от БГНЕС.

Съобщението за мъртвите птици е изпратено от румънското министерство. Според експертите става дума за един и същи миграционен поток с пеликаните, които бяха открити мъртви в резервата Сребърна.

Днес в Сребърна е била открита още една мъртва птица. Така общият брой на мъртвите птици, които са изнесени от резервата, става 28.

Според Георгиева пикът на епидемията вероятно започва да отминава.

Облитането над резервата с безпилотен самолет от страна на Института по биология към БАН не е открило мъртви птици от друг вид.

"Това категорично говори, че наистина заразата е единствено и само по пеликаните и пеликанската колония. Има излюпени малки, вече са с израсли пера, има и по-мънички, да се надяваме, че ще оживеят", каза още Снежана Георгиева.

Очаква се да бъдат организирани съвместни проверки с представители на орнитоложки дружества, ловно-рибарски дружества и държавни лесничейства за наличие на умрели или болни диви птици по водоемите на територията на област Русе.

Въведен е засилен ветеринарно-медицински контрол в птицевъдните обекти по отношение на мерките за биосигурност.

Ще бъдат пуснати и разпореждания на всички собственици и управители на обекти, които отглеждат птици за собствена консумация, да не допускат домашни птици да излизат извън дворовете. Фуражът, с който ги изхранват, трябва да бъде в закрити помещения, както и да има разделно отглеждане на домашни патици и гъски от другите домашни птици.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови