Официално 9 са жертвите във Варна, 150 са евакуирани

OFFNews 20 юни 2014 в 07:07 4128 2

Наводнението във Варна

Снимка OFFRoad-Bulgaria

Властите са потвърдили смъртта на 9 души при наводненията във Варна снощи. 

Вътрешният министър Цветлин Йовчев каза пред журналисти, че две от жертвите са деца. Други трима души са в неизвестност. Отделно от това 150 души са евакуирани. 

Според кмета на Варна Иван Портних жертвите са 11. 

Все още не е ясно колко къщи са залети и колко са разрушени. Дъждът продължи през цялата нощ.

"Никой не е очаквал, че нещо може да се случи. Назад във врамете не е имало такива случаи. Никой не е очаквал, че на това място може да се случи такова нещо", каза вътрешният министър, според когото ситуацията продължава да бъде тежка. Според него към момента не се налага евакуацията на още хора.

Йовчев обясни, че техника и сили на МВР е имало на място веднага след постъпването на сигнал на тел. 112 в 19.00 часа вчера. На място е имало 9 екипа, след което са пренасочени допълнително сили. В спасителната операция е имало доброволци и служители на МВР, Министерството на отбраната и транспортното министерство. 

Той коментира прехвърлянето на топката между институциите. Кметът на Варна каза снощи, че не е могъл да се свърже с никого от правителството. "Политическите нападки в такъв момент е мародерство", коментира Йовчев. 

Той обясни, че не е сигурен, че кризисният щаб в общината е започнал да функционира. "Кметът не е потърсил нито мен, нито главния секретар. Директорът на ОДМВР се е опитвл да се свърже с него. Основно на кмета и на общината е в преките задължения, както да евакуират хората, да се погрижант за тях и да разчистят инфраструктурата и да видим тогава дали няма държава или няма кмет. Това е безобразно поведение", каза Йовчев.

Той е категоричен, че Портних не е бил на мястото си в кризисния щаб, където е трябвало да бъде. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!