МОН започнало проверка по случая "Ана-Мария" чак в деня, когато скандалът станал публичен

ОFFNews 08 октомври 2014 в 08:32 10913 9

Росен Симеонов

Снимка bTV

Росен Симеонов

Министерството на образованието и науката е започнало проверка по сигнала на майка, според който 13-годишната й дъщеря с аутизъм е била насилвана сексуално в училище в София, чак в деня, когато скандалът стигна до медиите.

Това стана ясно от думите на Лазар Додев, директор на дирекция в МОН, който тази сутрин коментира случая пред bTV. В студиото той беше заедно с бащата на малката Ана-Мария Росен Симеонов и социалния педагог в училището - IV помощно в София - Соня Милчева.

"Вчера започна проверката", заяви Додев. На въпрос защо това се е случило чак на 7 октомври при положение, че жалбата на майката на детето Радосвета Симеонова е от 29 септември, а случаят, който тя описва е още от 19 септември Додев отговори, че трябвало да се съберат първо обясненията на всички учители. Не стана ясно как даването на писмени обяснения е попречило на влизането на реална проверка в училището.

Майката на Ана-Мария Радосвета Симеонова. Кадър: Нова тв

Родителите на Ана-Мария спрели детето от училището, след като на 19 септември майката взела Ана-Мария от училище и установила, че блузката й е облечена наобратно, а след това - че спортният сутиен вече не е на детето. Върнала се в училището и от чистачката научила, че бельото е хвърлено върху едно от шкафчетата. Не получила обяснение как се е случило така. Няколко дни по-късно, при влизане в банята, момиченцето започнало да плаче и да моли майка си да не дава на чичкото да я пипа. "Бях в шок, бавно започнах да говоря и да питам къде я е пипал. Тя не ме слушаше и в един момент ми посочи гърдите си, започна да се тресе и да плаче", разказва Симеонова. На следващия ден се повторило същото. Детето започнало да я моли да я пази и да не дава на "учителя" да я докосва. "Започна да крещи, че няма да го ядосва и ще си обуе гащите... чичкото и казал че ще я боли... после й казал да си обуе гащите...", разказва жената.

"Не знаех как да говоря с нея, не знаех докъде е стигнало всичко. Не посмях да я питам с какво я е пипал", сподели майката.

Радосвета с Ана-Мария. Снимка: Личен архив/Нова тв

Сега детето не иска да излиза от вкъщи, превъзбудено е, трудно влиза в банята с майка си, за да се изкъпе, разказа бащата. "Не искам този човек да е там. Искам полицията да си свърши работата. Там има и други деца. Той трябва да е там, където му е мястото", заяви още разстроеният баща.

Според информация, цитирана вчера от представители на МОН на специална пресконференция по случая, детето имало склонност да се "заголва". Днес заради тези думи бащата заяви: "Срам ме е от този зам.-министър", визирайки служебния зам.-министър Ваня Кастрева, която е дългогодишен началник на Регионалния инспекторат по образованието в София. "Когато е нервна, тя (бел. ред. Ана-Мария) си играе с краищата на дрехите си, но това значи ли, че се съблича гола?", възмути се той.

Майката пък бе категорична, че детето не може само да си свали бельото. "Трябва да свали блузата, потника и след това да стигне до бельото, а тя не може да направи това", категорична бе Радосвета в интервю за "На кафе" по Нова тв. Тя бе категорична, че дъщеря й няма склонност да се съблича.

По повод въпросите на родителите как и защо бельото на детето е било свалено днес Соня Милчева заяви, че за нея и колегите й "няма случай", защото била направена вътрешна проверка и от камерите в училището се виждало, че още в 11 ч. детето държи оранжевия сутиен в ръцете си. Относно разказа за "чичкото" Милчева заяви, че четири жени - помощник-възпитатели съпровождат децата до тоалетните, където няма камери.

На въпрос къде е директорката, която нито веднъж не излезе да коментира случая или да поеме каквато и да е отговорност, Милчева отговори, че има здравословен проблем, който се обострил в понеделник.

Шокиращото е, че ние пролучаваме информация единствено през вас, медиите. С нас не са се свързали нито от полицията, нито от която и да е от другите ангажирани със случая институции, заяви още Симеонова пред Нова тв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!