Гръмна склад за боеприпаси в село Иганово

OFFNews 21 март 2015 в 20:24 7085 7

Снимка БГНЕС

В землището на село Иганово се взриви склад за боеприпаси на ВМЗ-Сопот.

Екипи на пожарната са на място и районът е отцепен. Складът е в пламъци.

Местните жители съобщиха, че повече от час в района са се чували гърмежи.

Инцидентът е станал в шести холандски склад, част от поделение към ВМЗ – Сопот, уточняват от пресцентъра на министерството на икономиката.

Няма данни за пострадали и загинали.

От пресцентъра на МВР съобщават, че около 19.30 часа е получен сигнал от охранител, че се чуват взривове от склад за боеприпаси в село Иганово. Складът е на 2 км от селото.

Над 250 жители на село Иганово са евакуирани, съобщи към 21.00 ч. пред агенция Фокус кметът Стефан Данчев. Той уточни, че сред жителите на селото има паника.

Към 23 ч. министър Лукарски съобщи, че "всички жители на селото, които по-рано бяха частично евакуирани, са се завърнали по домовете си."

Няма пострадали при взрива, който избухна в склада в Иганово. В момента на инцидента на смяна са били двама пазачи, които са невредими. Няма опасност за населението на селото, заяви икономическият министър, чието ведомство е принципал на завода.

Той каза, че екипите на пожарната гасят частичните горски пожари, възникнали вследствие от взрива в склада.

Взривът е възникнал в склад, в който се съхраняват боеприпаси. Там няма производствена дейност, няма и работници. Причините за взрива тепърва ще бъдат установявани от експертите, каза Лукарски, като уточни, че технологичното време преди те да могат да влязат в склада е 24 часа.

Той призова да се изчака тяхното становище и да не се правят хипотези.

По думите на изпълнителния директор на ВМЗ-Сопот Иван Стоенчев в този склад се съхраняват неуправляеми реактивни съоръжения и противотанкови гранати, съобщава агенция "Фокус".

Въздухът в района на с. Иганово е чист, показаха резултатите от измерването на екипа на РИОСВ – Пловдив, съобщават от пресцентъра на МОСВ.

Мобилната апаратура е била разположена точно зад кметството на село Иганово.

Няма изменения на стойностите на въздуха, няма превишения на показателите. Няма замърсители, съобщи шефът на РИОСВ - Пловдив Стефан Шилев.

Затворен за движение е път І-6 София-Бургас, в района на с. Иганово, област Пловдив, съобщиха от пресцентъра Агенция "Пътна инфраструктура".

Органите на "Пътна Полиция" регулират движението по обходни общински пътища.

Борисов във Фейсбук: Следя отблизо ситуацията

Резултатите от измерването на въздуха в района на Иганово са готови. Докладваха ми, че няма изменения на стойностите на въздуха, няма превишения на показателите, няма замърсители. Въздухът е чист. Следя отблизо ситуацията с цехa за боеприпаси на ВМЗ-Сопот край село Иганово. Жертви няма, няма и опасност за населението. Министърът на отбрана Николай Ненчев и министърът на икономиката Божидар Лукарски са на място и координират действията с полицията, пожарната и Регионалната инспекция по околната среда и водите, написа тази вечер в личния си Фейсбук профил премиерът Бойко Борисов.

Близо 4000 тона опасни боеприпаси в страната

По-рано днес OFFNews.bg съобщи, че 7 млн. лв. са необходими на Министерството на отбраната, за да се отърве от 3538 тона излишни боеприпаси. Парите обаче към този момент не са осигурени.

От военното ведомство представиха плана за утилизация на стари боеприпаси за 2015 година.

От излишните боеприпаси най-голям е делът на морските – 1569 т., което е близо половината от цялото количество. 976 т. пък са авиационните средства за поразяване.

Справка на МО показва, че към 31 януари 2011 година общият брой на излишните боеприпаси е бил 15 300 т., като тогава от бюджета са заделени 1.3 млн. лв. от общо необходими 14 млн. за 2012 г. тези пари са били 500 хил. лв.

Освен тези боеприпаси обаче, има и допълнително 76 тона гръцки противопехотни мини от взривилия се миналата година завод "Миджур". Боеприпасите трябва да бъдат предадени за унищожение в държавния завод в Костенец, но преди това трябва да се мине процедура по Търговския закон, с която да се превъзложи работата по унищожението им. Разходите по утилизацията трябва да бъдат поети от собственика на "Миджур".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews