"Южен поток" е против законите на физиката. Русия няма технология да докара толкова газ

За обещаното количество трябва нагнетяване от 350 атмосфери, Газпром постига само 154, казва бившият шеф на "Булгаргаз" Васил Филипов

Александра Маркарян 10 юли 2014 в 12:59 83445 79

Васил Филипов
Васил Филипов

Васил Филипов е изпълнителен директор на "Булгаргаз" в периода 1997-1998 г., когато се водят най-тежките преговори с Газпром.

Роден е в ломското село Черни връх през 1953 г. Завършил е УНСС (тогава ВИИ "Карл Маркс" през 1979 г. със специалност "Външна търговия". Започва работа в МВР и след това работи в "Програмни продукти и системи".

В момента е управител на "ГазГео Терм".

Г-н Филипов, защо руският външен министър Сергей Лавров дойде в България? За какво преговаряше и какво договори?

Аз бих се върнал назад, тъй като много добре познавам руската душа - и на обикновения човек, и на държавника, и съм контактувал до ниво премиер на Русия и по съветско време съм стигал до върховете. Русия, това си е маниер, гони интереса си и не подбира средства.

Помня и „Син поток“, и Бургас-Александруполис. Това бяха проекти и схеми, които започваха с плашене за придобиване.

При „Син поток“ заплахите бяха за придобиване на газопреносната транзитна мрежа на България. Заплашиха, че ако не го сторим, ще построят „Син поток“. Присмях им се. Защото отидоха да строят „Син поток“, но до 2000 г. нямаше техническа възможност за построяване, защото нямаше такава платформа. През 2000 г. италианска компания Eni докара такава платформа в Черно море и почнаха да строят. По проект трябваше да направят две тръби от 600 мм с дължина 394-395 км за 2 млрд. долара. Вместо това за 2 г. построиха една тръба за 5 милиарда долара, т.е. пет пъти по-скъпо от предвиденото в работния проект.

Така беше и с нефтопровода Бургас - Александруполис – пак измамна схема, но там изнудваха турците да им намалят таксите в проливите на Босфора и Дарданелите. Турците не се хванаха, но наши държавници се хванаха и дори бяха подписали до преди 5-6 години договори, предвиждащи транспортна такса от 1 долар на тон. Ако този проект се беше реализирал, България щеше да го обслужва с голям риск да замърси Черноморието и да осигурява бизнеса на Русия, транспортирайки петрол за своя сметка.

Защо за своя сметка?

Защото този 1 долар нямаше да стига да се плащат лихвите по главницата по кредита за построяването. А за експлоатацията и за главницата трябваше да вадим пари от джоба си.

Така по-късно се появи и „Южен поток“. Този проект беше замислен, за да се изнудва Украйна и да й се вземе газопреносната мрежа, националното богатство. На концесия ли, под наем ли, как ли, що ли, само и само да сложат ръка върху Украйна.

Украйна не се поддаде, тъй като идейните и техническите проекти се правеха в Донецк. Беше ясно, че този проект е като „Син поток“, който е непълноценен и работи с нисък капацитет, с големи технологични загуби и разходи на средства. Той е на загуба, тотална загуба, която Русия стиска зъби и понася.

Моята реакция е категорично против „Южен поток“ не от политически съображения - аз не членувам в партия и не ме интересуват нито партиите, нито властта, но като човек, който е водил преговори и е подписвал договори с „Газпром“ на тема транзит и доставки аз съм наясно какво ще произлезе от всичко това. За момента се води една лъжлива кампания с финтове, с лъжливи движения, говори се за някакъв обект, за който се твърди, че е е неизбежен и много потребен на всички.

Какви са съображенията Ви срещу проекта?

Първо, Русия разполага с капацитет за износ на газ към Европа за около 265 милиарда кубически метра. Тя изнася максимум 160 милиарда и тенденцията е за намаляване. Тоест има огромен свободен капацитет. Дори да приемем „Южен поток“ с неговите 63 милиарда, които категорично по никакъв начин не могат да бъдат достигнати, тя се сдобива с капацитет от над 325-330 милиарда кубика. Т.е. с два пъти повече свободен капацитет. Как ще постъпва Русия в бъдеще, когато ще може да определя към кого да насочва налични количества и кого да подминава?

Осигуряването на излишен капацитет създава възможност Русия да използва газа като оръжие. Тя ще може да лавира и избира към кого да насочва газ за транзит, ще може да изнудва всеки. Това не се случва към големите западни държави, но към нас се случва непрекъснато. Няма сигурност в тези намерения.

Как ще се изплаща газопроводът, ако Русия не подава газ и съответно не се събира транзитна такса? Никой до този момент не дава отговор. Никой не казва и каква ще бъде транзитната такса.

Само глупав или платен държавник може да строи нещо, което не знае как ще плати и експлоатира. Днешните управляващи не могат да обяснят поведението си и твърденията, че „Южен поток“ е необходим на България.
Твърди се, макар и да не е потвърдено, че България ще вземе огромен кредит от Русия – 4 милиарда при 4.5% лихва, за да построи тръбата. Това би означавало, че България ще плаща на Русия над 360 млн. лева лихви всяка година до връщането на кредита. Така едновременно ще й прави бизнеса и ще й плаща лихви.

Никога няма да могат да се съберат тези пари. Главницата от 4 милиарда ще си стои и България ще вади пари от джоба си, за да поддържа експлоатацията на компресорни станции и т.н.

И сега транзитът на Русия се извършва и то доста евтино. Ние сме най-евтината дестинация на руски природен газ. Транспортираме газ към Турция и Гърция в размер на над 17 милиарда кубически метра годишно за смешни пари. Днес транспортът на газ през Украйна е 3.08 долара на 1000 кубика на 100 км, а през България все още е под 2 долара. Причината за това е, че навремето се денонсира изгоден договор, без да се актуализират и осъвременят цените на транспорта така, както стана с цената на газа, който скочи 4-5 и повече пъти.

Второто ми съображение против проекта „Южен поток“ е, че Русия не е доказала, че може да нагнети и достави на българския бряг 63 милиарда кубически метра газ, тъй като има физични закони и технологични невъзможности. Русия е постигнала най-високото налягане на компресорните си станции от 154 атмосфери на своя бряг за „Син поток“. За „Южен поток“ трябват 350 атмосфери. При нагнетяване с налягане 154 атмосфери Русия ще може да достави на българския бряг едва 17 милиарда кубически метра газ с изходно налягане при Варна от 27-28 атмосфери. Този газ ще го докарат до нашия бряг и трябва да го отклонят към Турция и Гърция. За Европа няма да има газ. Тук са поставили България на един стенд и я форсират да подписва споразумения, да прави неща, които засега не могат да бъдат реализирани.

Нашите неграмотни държавници се хващат на въдицата - и премиер, и министър на външните работи, и разни други, и онзи, който ще ходи в Брюксел - и ангажират държавата, без да разбират от технологията на транзит.

Тук става въпрос за много пари, които няма да бъдат възстановени и България ще изпадне във вечна зависимост от Русия.

Условията за построяване и експлоатация са неясни, непоследователни, а ние се хващаме сляпо на руските схеми. Това е недопустимо. България ще загуби много. Няма да спечели, категорично. Поколения ще стоят и ще чакат от умрял писмо. Никога няма да се изплати това строителство. Проектът тръгна от под 1 милиард, вече е 4 милиарда, ще стане и 5, и 6 и т.н. така, както „Син поток“ се оскъпи пет пъти.

Щели да закарат „Южен поток“ в Турция. Добре, но първо да построят втората тръба на „Син поток“. А се оказва, че не могат да преодолеят образуването на кондензата на нагретия газ. Тепърва сега ще експериментират да направят крио инсталации, които да охлаждат газа, тъй като нагнетен от компресорите той стига до 270 градуса, а на дъното на морето е 3-4 градуса и се охлажда, и се образува кондензат, което им е големият проблем - от 2200 метра да избутват кондензата на турския бряг. А тук е 1000 км и проблемът е още по-голям.

Този проблем не е обсъждан, не е решен.

И накрая руснаците нямат и работен проект за „Южен поток“. Т.е. това е едно измамно намерение. Този проект трябва да се подмине и забрави.

Защото с лекота се говори за милиарди, нашата държава ще бъде въвлечена и след няма да може да ги възстанови. Защо да инвестира? „Газпром“ искал да заобиколи Украйна. Да я заобиколи. Да дойде, да построи в България газопроводи и да си плаща за това, че ще ангажира, да речем, 60-70-80 кв. км сервитутно отстояние за прокарване на газопровод. Ние трябвало да инвестираме, да им правим газопровод, който няма да може да се изплаща. Разбирате ли, тук малоумници в нашето правителство колкото искате.
Най-после трябва да се спре това залитане, да започнат съдебни процеси и всички, които са се занимавали с такава дейност да бъдат разследвани и съдени, но не от български следователи и прокурори. Аз с нетърпение чакам да дойде европейската прокуратура в България, която се създава, и да започне разследване. Цялата върхушка от прехода трябва да бъде заточена по трудови лагери. Това направиха от нашата държава в прехода – грабежи и вкарване в неизходни схеми. Затова сме бедни и в бъдеще няма да ни и предпочитат, а ще ни заобикалят, защото ни управляват алчни и прости хора.

В България е пълно с рубладжии, хора, които са даже образовани там. Хора, които са допуснати до схеми да ограбват държавата и да се облагодетелстват и по този начин все още пребивават във властта и говорят неаргументирано. Допускайки да се започне работа по този обект, първо, ще си навлечем гнева на ЕС, тъй като всички тези решения са взети на тъмно, не са подплатени с доказателства, че са необходими. Ние ще бъдем изолирани, ще бъдем наказвани и оттам нататък последствията ще бъдат, че тези ще си отидат по офшорките и островите – там, където са изнесли парите, но какво ще правят бъдните поколения с това наследство, оставено от държавата, да строят такива неизгодни обекти за много, много милиарди?

Защо, все пак, руският външен министър дойде в България?

Външният министър идва и си говорят на ухо и гледат да подпишат.

Да подпишат какво?

Споразумение, анекси, ангажименти, че ще участваме да строим нещо, което нас няма да ни...

А подписали ли са нещо?

Няма начин да не са подписвали.

Какво?

Е, сега, какво точно...

Тук става въпрос за кражба. А това, че е дошъл министър, много му здраве на този министър. Той нищо не е донесъл, той идва да подписва документи и ангажименти, както стана и с „Белене“ - подписи, подписи, консултанти, проектантски организации, тръби правили и така нататък.

Първо, трябва гаранция за осигуряването на този капацитет от 63 милиарда. Нека не са 63, нека са 60, нека са 55. И, второ, да се каже каква транзитна такса ще има. Защото кой е луд да прави нещо, ако не знае как ще го изплаща?

„Южен поток“ засега няма никаква аргументация. Няма нищо написано. За какво говорим тогава? Как ще се плати? Те няма да могат да докарат този газ и съответно няма да има приходи от транзитна такса, но 4-те милиарда заем ще стоят. Това е Русия. Това й е битът, това й е генът на Русия – окупаторство, анексия, враждуване, интриги. Това й е историята.

Реалистична ли е тезата на политици вдясно – Трайчо Трайков, Радан Кънев, според която посещението цели подмяна на фирмите в консорциума за „Южен поток“?

Ако ще се прави нещо, първо трябва да седнат да направят работни проекти и финансови разчети за реализацията им – как ще се строи, как ще се изплаща. Всичко друго е афиф.

И „Южен поток“ няма да го има?

Няма. Просто не могат да го реализират. Дошли да сменят фирми – много важно.

Казвате, че целта е изнудване на Украйна. А какво ще плати България на Русия при неизпълнение на проекта „Южен поток“?

Руснаците могат да направят тръбите и да ги сложат в Черно море. Но те ще струват огромни суми. На собствена територия Русия трябва да инвестира между 40 и 50 милиарда долара, за да направи компресорна станция и да докара голям газопровод от европейската част на Русия, да докара най-малко 4 тръби до Анапа по 1400 мм. Никой не знае колко ще струва през Черно море. Да речем, че построят за 1 милиард и ни излъжат, че струва 10 милиарда. Как ще се плащат? С транзитна такса. Да, но утре няма да има транзитна такса, защото няма да има газ, защото не могат да го докарат.

Каква трябва да е транзитната такса?

Поне 4 долара.

Какви ангажименти е поела България чрез междудържавното споразумение?

Не знам, може да са поели ангажимент, че ще работят – ето, направили проектни компании, харчат, живеят. България вече е сложила 200 милиона в тази проектна компания. Харчим както харчихме при „Белене“ - кражби. Тези хора трябва да отидат до живот по затворите.

Кого включвате в „тези хора“?

Фамилиите. Всичко се краде и се разпръсва на фамилии. Страшно е. Нашата държава е опоскана. До Нова година няма да изкараме. Нямаме бюджет. Всичко е опоскано и сме на нула. България кара на пране на пари, на контрабанда и на наркотрафик. По митниците са сложили банди от крадци, които събират кеш парите. Всичко се е свило – вижте, няма приходи.

С какво Русия държи българските управляващи в зависимост?

Купили са ги. Дали на този толкова милиона, на онзи толкова милиона. Купен човек, с какво да си зависим иначе?

„Южен поток“ ли е причина Орешарски да не подава оставка?

Не е само това. Глупости. Всеки гледа да отлага, защото не се знае дали утре няма да ги изправят на стената и да започнат обясненията. Защото досега 25 години го подминават този въпрос.

Кой въпрос?

За носенето на отговорност за това какво е ставало и какво е правено и защо сме на това дередже. Ще се стигне и до там. Това е неизбежно. Аз, ако се притеснявам, се притеснявам, че с малко есемеси и малко имейли за подпалят държавата.

Като нищо утре с по-голям ресурс могат да подпалят държавата, да предизвикат междуособици, вътрешни държавни конфликти и т.н. защото проблемите вече са настъпили почти всяка къща, повечето от семействата, над 95%, живеят и се гледат със злоба и са в безизходица. Ще си дойде денят на търсене на отговорност. Не се съдят само победителите. А тук има само грабители. Това ни чака. Това е лошото, което ще ни се случи. Явно това ни е и конституционната уредба. Имаме огромна администрация, която в по-голямата си част е посредствена, в още по-голямата си част е неграмотна, зла, завистлива, алчна, безотговорна. Всеки прави каквото си иска, никой не носи отговорност, а обикновеният човек го чакат да се появи на гише, за да го обезкостят и ограбят. Това е нашата действителност. И ако някой тръгне да прави бизнес, вместо държавата да го подкрепи, на главата му се изсипват десетки контролни институции, които го доограбват. Така се работи в България. Ние сме без бъдеще.

Вещаете крах на държавата?

Да, той е предстоящ, защото вижте колко народ трябва да се издържа, а няма откъде. Имате 2 милиона пенсионери, 1 милион цигани. Имате огромна администрация, партийки – идиоти и нищо перспективно. Няма светлина в тунела. Просто едни празни приказки. Въртят се на ротация – кой ще дойде на власт, но доктрината на нашите управляващи е да се добере да разпределя бюджет. Добре, но него вече го няма.

До края на годината ни очакват две правителства – служебно и избрано след предсрочни парламентарни избори? Каква е прогнозата ви за управлението?

Никой не може да управлява успешно в България.

Защо?

Защото няма ресурс. Такава е организацията на държавата ни. Съсипаха всичко, прогониха грамотните хора от България, не произвеждаме кадри. Навремето България беше осеяна с техникуми, сега не можем да съберем 1000 заварчика. Ще правим централи. Нищо не можем да направим. Ние нямаме грамотни, квалифицирани кадри. В университетите, които са безброй, се въдят полуграмотни хора. Там вървят проституцията, сексът, наркоманията, търговията със студентски книжи и дипломи. Устойчиво вървим към пропастта.

Как може да се промени това?

Не е толкова трудно. Ще се въведе ред, ще се смени конституцията, не е проблем това. Това ще стане за късо време.

Няма ресурс да се продължава така. Народното събрание се било събрало и се били избрали. Това ще е още малко. След това вървят всички я в трудови лагери, я Бог знае къде. Ще видите.

Може ли „Южен поток“ да ни струва еврочленството?

Не, не, не. Първо, в Европа много добре знаят обстановката. Преди да се заговори за еврочленството, може да бъде съборена всяка власт. Това може да стане за едно денонощие. Но трябва много неща да сменим – тази конституция, тази съдебна система, пълна с престъпници, прокуратурата, в която престъпниците са над 95%.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11994

79

Plamen Shopov

02.06 2016 в 13:37

Лелее,русосифилистиците се побъркахте от злоба бе!Абе човека това е работил и е вътре в игрите,вие се изкарахте най големите разбирачи!Техникуми били ни построили руснаците АЕЦ ни построили....и деца са ви направили!Тъпаци безродни, АЕЦ Козлодуй нито един ден не е работил за България,щото тока се изнася навън,даже под себестойноста си и пълни джобовете на крадците от НЕК и техни подизпълнителни дружества!Мариците ги закопа вашия синявец -комуняк Иван черния,довереника на Луканов!АЕЦ Белене,сЕРгЕЯ го закопа!Милиарди и милиарди закопани залудо!Путьо,като спря патока,що не плати обезщетения,а чиновниците му продължават да лапат!!?България загива заради вас руски червеногъзляци!