Иван Костов пред OFFNews: Доган носи отговорност за всичко от 2001 г. насам

Ако не е Цацаров, ще е Филчев, ако не е Филчев, ще е Татарчев. Очевидно конструкцията на съдебната власт е сбъркана, казва бившият премиер

Владимир Йончев 06 септември 2014 в 13:41 26332 54

Г-н Костов, гледах интервюто Ви пред Нова телевизия. За съжаление то прекъсна на най-интересния въпрос, когато започнахте да обяснявате процесите, които стоят зад лицата. Казахте: "Какво се получава, ако махнем лицата? Ако премахнем Цветан Василев и Делян Пеевски, какво остава зад тях, защото Пеевски е само маша в ръцете на Доган".

А не е ли?

Сигурно е така, но какви са процесите, които стоят зад действията му?

Имаме една неработеща и нереформирана, без доверието на хората съдебна власт, която е играчка в ръцете на политиците. При неработеща съдебна система, остават политиците, които със своята дейност създават и подпомагат монополите, олигарсите и организираната престъпност. И тези политици, и тази съдебна власт си имат лица, които за всички са ясни.

Означава ли това, че първата работа на следващото правителство е да направи реформа на съдебната система и по-специално на мястото на прокуратурата в нея?

Разбира се. Това първо означава, че политиците ще са осъзнали това, което предното поколение политици са им оставили като най-лошо наследство и ще искат да се разграничат от него. Това би трябвало да е валидно за всички, които сега излизат на политическата сцена.

Да разбираме ли, че всички вече са осъзнали ролата на прокуратурата и на Цацаров?

Не знам дали са осъзнали. Аз казвам какво би трябвало да стане. Това от една страна. От друга - трябва да се изпълни това, което Европейският съюз настоява от години след приемането ни - за реформата на съдебната власт.

Бихте ли препоръчали на следващото правителство веднага да направи такава реформа, след която Цацаров да не е вече главен прокурор?

Ако не е Цацаров, ще е Филчев, ако не е Филчев, ще е Татарчев. Очевидно конструкцията на тази съдебна власт е сбъркана и позволява такова поведение. Очевидно проблемът е в самата организация на властите и липсата на контрол.

Ахмед Доган самостоятелен играч ли е или и той е само представител на задкулисие, което седи зад него?

Преди всичко това е човек, който носи огромна отговорност за всичко лошо, което се случва в страната от 2001 г. насам. Персонална отговорност. Знаете неговата обвързаност с Мултигруп, той беше политическото й лице, остана наследник на част от наследството на тази организация. Оттогава насам това е неговата роля в българския политически живот - един от основните фактори на корумпирането на българската политическа система. Неслучайно казах преди време, че Доган е проклятието на България. Повтарям го и сега. 

Вече е очевидно, че ГЕРБ и Реформаторският блок ще бъдат в коалиция след изборите, притеснява ли Ви сценарият, в който ДПС е скритият партньор в коалицията.

Вижте, Реформаторския блок аз го разглеждам като едно обещание. Той е коалиция, която има перспективата да стане силен политически субект. Преференциалният вот позволява всеки политик в листите да докаже своята политическа подкрепа като мобилизира максимален брой избиратели. Т.е. всеки има възможността, използвайки преференциалния вот да докаже, че има доверие. Това е важно, за да може за в бъдеще Реформаторският блок да бъде представляван от хора, които имат доверието на избирателите. Аз например ще гласувам преференциално и съм убеден, че така ще подкрепя Блока, ще му помогна не само да получи гласове, но и да бъде изграден, така както го искаме ние. Т.е. ако влезе с такива хора, които носят обществено доверие в управлението, той ще представлява тази част от хората по най-добрия възможен начин. Ако той влезе като някаква склонна да прави политически компромиси формация, ще бъде много жалко. Ако Реформаторският блок ще влиза и ще помага в това управление, искам той наистина да бъде с този реформаторски принос. От това зависи и в бъдеще неговата подкрепа. 

Когато вие бяхте начело на Синята коалиция подкрепяхте ГЕРБ в началото, а после отношенията охладняха.

Така е.

Къде е разделителната линия, след която могат да се взривят коалиционните отношения?

Една от разделителните линии е подкрепата на Бойко Борисов за политиката на Путин след навлизането на войски на Русия с редовни войски в страна асоцииран член на НАТО. За политик от Европейския съюз това е конфронтационно. Конфронтацията започва от този, който застава на позициите на оправдаването на Путин.

А в сценария с КТБ имаше ли руска намеса? Част ли е КТБ от геополитическия сценарий или си е наша българска работа?

Нямам желание да спекулирам. Това каква става в банковия сектор и съдебната ни система си зависи от нас, а отвън винаги има някой, който има интерес от една разбита страна. Всички искат да видят някой разбит - дали е банка, дали е държава, дали ще вземеш най-качествените й хора, дали ще вземеш територията й, дали ще вземеш такива политически отстъпки, че да направиш свои икономически игри, няма значение каква е формата. Виждаш, че е на колене и всеки иска да я остави там, да не се изправи. Но спасяването на България зависи от българите. 

Вие от доста време обяснявате какъв е най-добрият сценарий да се развият нещата с КТБ. Но каква според вас е вероятността да се случи това, което вие препоръчвате?

В момента преобладава вероятността банката да бъде оздравена и да бъде възстановена ликвидността й. И мисля, че това е защото една голяма част от институциите и лицата, които са начело на политическите партии, вече си дават ясна сметка какви изключително сериозни критики ще има, ако нещата не се развият по този начин. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!