Тренчев: Не вярваме на прокуратурата и БНБ. Искаме наш наблюдател в КТБ

"Хората са готови да палят във виден квартал от северната дъга"

ОFFNews 16 юли 2014 в 13:19 4938 7

КТ "Подкрепа" ще настоява синдикатите да имат свой наблюдател в процеса на разследване на случилото се в КТБ, обяви председателят на организацията Константин Тренчев.

От "Подкрепа" подготвят отворено писмо, в което заявяват, че не вярват на БНБ и на прокуратурата и затова искат синдикатите и техните социални партньори да имат възможност да следят отблизо какви действия предприемат квесторите на БНБ и прокурорите, добави Тренчев на дискусия за възможните решения за КТБ, организирана от в. "Банкер".

Вчера имахме редовен конфедеративен съвет с членове от цялата страна и темата с КТБ бе една от основните. Структурите изразиха тревога, че наши редови членове от държавната администрация, енергетиката, военно-промишления комплекс и др. могат да останат без заплати заради запорирани сметки в КТБ, добави Константин Тренчев.

Знаем прекалено много неща, не желаем на този етап да ги споделяме, но ще защитим интереса на редовите граждани, разчитащ на една заплата, каза той.

По думите му хората са обсъждали "възможността да палят в едно видно кварталче от северната дъга". Боя се, че може да се стигне до ексцесии, алармира още той, без да посочи кой сектор визира. Отбеляза само, че става въпрос за сфера, в която хората получават по няколкостотин лева заплата.

Малко по-късно КТ "Подкрепа" публикува и пълния текст на отвореното писмо:

Уважаеми дами и господа, колеги, социални партньори,

Конфедерацията на труда "Подкрепа" следи с нарастваща тревога развитията около Корпоративна търговска банка в частност, а оттам - и в банковия сектор като цяло.

Разнопосочните действия на политици и институции оставят в обществото впечатлението, че се разиграва предварително подготвян сценарий с вреден и потенциално опасен изход както за банковия, така и за неразривно свързания с него реален сектор.

Кризата в КТБ поставя на тежко изпитание много на брой предприятия и техните работници и служители, чиито средства са блокирани в нея по решение на съответните институции без никаква гаранция, че подобни действия няма да бъдат извършени и на други места, още повече, че беше направен и подобен опит. Както и без ясно, еднозначно и убедително обяснение на всякакви предприемани мерки.

Убедени сме, че този възел може да бъде развързан единствено и само при осигуряване на пълна прозрачност по отношение на процедурите, прилагани при установяването на истинската ситуация в банката.
От друга страна, си даваме ясна сметка за специфичните правила, по които работи всяка банкова институция, правещи невъзможни стандартните подходи по осигуряването на необходимата прозрачност, която би снела подозренията по отношение работата на официалните органи.

В този смисъл, бихме си позволили да ви предложим да направим заедно съответните постъпки пред Българската народна банка за допускане на наши представители като наблюдатели в тези процедури по оценка. При пълното спазване на всички изисквания за професионализъм на участниците и следване на всички специфични правила на извършваната дейност.

Вярваме, че този подход би бил от полза на всички интереси, които нашите организации защитават, както и, на първо място, на големия обществен интерес.


С уважение!
16.07.2014 г.
София
Д-р Константин Тренчев
Президент на КТ "Подкрепа"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови