"Стандарт енд Пуурс" понижи кредитния рейтинг на България

ОFFNews 13 юни 2014 в 21:31 7469 5

Агенцията за кредитен рейтинг "Стандарт енд Пуурс" понижи дългосрочния и краткосрочен кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута с една стъпка от 'BBB/A-2' на 'BBB-/A-3' със стабилна перспектива.

Основна причина за това се посочва да е нестабилната политическа ситуация в страната.

"Стандарт енд Пуурс" твърди, че сегашната политическа среда продължава да поставя предизвикателства за осъществяването на необходимите реформи за справяне с дългосрочни институционални и икономически проблеми и възпрепятства растежа.

Като Основен индикатор за недостатъчен растеж е посочен средният реален икономически растеж за периода 2010-2013 г., който е оценен на под 1%.

За силни страни на рейтинга са посочени фискалната гъвкавост и ниските нива на дефицит и държавен дълг.

„Рейтинговата агенция базира своето решение основно на вижданията си за продължаваща нестабилност на политическата среда, което е само една част от методологията за оценка. За пореден път намират потвърждение оценките на международни анализатори за стабилни фискални променливи – дефицит и дълг, които са посочени като най-силните характеристики на провежданата политика.

Експертите от "Стандарт енд Пуурс" не са отчели позитивните промени в текущата икономическа среда и рестартирането на икономиката. Растежът започна да се ускорява от втората половина на 2013 г., дължащ се на засилващото се вътрешно търсене и по-високото усвояване на европейските фондове, бизнес климатът се подобрява шест месеца по ред, като за месец май нарасна с 5,3 пр.п., достигайки средното равнище на показателя за 10 годишен период и отчитайки най-високото си равнище от ноември 2008 година.

От началото на годината пазарът на труда се подобри съществено с увеличение на заетостта с близо 40 хил. души. През първото тримесечие на 2014 г. нивото на безработица остана на равнището си от последното тримесечие на предходната година от 13% и намаля с 0,8 пр.п. спрямо същия период на 2013 г., което се случва за първи път от 2009 г. насам.

Положителното развитие на пазара на труда, подкрепено и от нарастването на реалната средна работна заплата с 4,2% доведоха до повишаване на индикатора на потребителското доверие, който през април достигна най-високата си стойност от средата на 2007 година“, коментира министърът на финансите Петър Чобанов.

Анализът на "Стандарт енд Пуурс" можете да видите тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews