Румен Гечев: Новите текстове в НК може да забранят всякакви анализи за банките

ОFFNews 06 юли 2014 в 12:03 5905 1

Проф. Румен Гечев
Проф. Румен Гечев

И в сега действащото законодателство има достатъчно силни мерки за нарушението на закона и за разпространение на слухове и неверни факти за банките, които можеха и са довеждали до сериозни проблеми в банковата система. И в този смисъл предложенията за завишаване на някои от тези наказания и мерки са приемливи. В същото време още, когато чух текста, ми направи впечатление втората част на изречението в проектозакона, което е свързано не само с разпространение на лъжи или дезинформация, но и сведения, което лично мен ме притесни.

Това коментира червеният депутат проф. Румен Гечев в интервю за предаването „Неделя 150“.

Втората част на изречението навява на мисълта, че на практика ще се забранят всякакви анализи за банките, което за мен като професор по икономика и преподавател в икономически университет е абсолютно недопустимо, защото ние имаме специализирани курсове по финанси и по парична политика на централната банка, има редица публикации, които се правят с една дума няма нищо страшно, но текстът трябва да се прецизира, така че в никакъв случай да се забраняват анализите на банковия сектор. За банките навсякъде по света се пише много, но само верни неща, коментира професорът.

Според него важната поука от паниката сред вложители от изминалите седмици е, че банките са за осъществяване на банкова дейност, за улесняване на икономическото развитие и неговото стимулиране, а не за създаването или поддържането на партия или група от партии.

Проф. Гечев разказа и как са протекли преговорите за овладяване на ситуацията с банките миналата седмица в Българската народна банка с участието на експерти от БСП, ДПС, ГЕРБ и Асоциацията на търговските банки"

"В събота до обяд почти се беше наложила позицията, че е възможен вариант на ограничена банкова ваканция. Експертите от БСП не можахме да приемем това, защото според нас не отговаряше на икономическите интереси на страната и защото вредите щяха да бъдат много по-големи от ползите. Очертаваше се като възможен сценарий, като се изтъкваше, че това би могла да бъде една решителна мярка, която да покаже силата на държавата и да предотврати възможността за разпространението на паниката и върху други банки. Но разчетите ни в БСП показваха, че рискът е прекалено голям. /…/ Нашите анализи показваха, че към онзи момент проблемът в банковата система не беше толкова голям, колкото си го представяха някои хора. /.../Колегите от ГЕРБ искаха частична банкова ваканция. На срещата в неделя в БНБ ние ясно изразихме нашата позиция, което разколеба позицията на ДПС, ГЕРБ и БНБ, които искаха банкова ваканция. След нашето изказване от Асоциацията на търговските банки реагираха остро на предложението на ГЕРБ. Тази на Асоциацията на търговските банки, която съвпадна с нашата позиция, беше важен фактор и той доведе до разколебаване на другите три фактора, взимащи участие в обсъждането и вземането на решението, което се оказа удачно."

Според проф. Гечев държавата разполага с достатъчно ресурс, за да се отвори КТБ на 21 юли.

"Това е една сериозна банка с едни сериозни активи, така че е добро решение тя да бъде запазена", каза Гечев. Той посочи, че държавата ще участва в увеличението на капитала, което на практика ще одържави тази банка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови